В Україні скасували ПДВ та ввізне мито для цілої групи товарів: що можна ввозити за пільгами

Народні депутати проголосували за скасування ПДВ та мита на ввезення безпілотників, тепловізорів та рацій. Відповідні законопроєкти прийнято за основу та вцілому.

Про це повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк. Він зазначив, що окрім зазначеного обладнання, дія документів поширюється, зокрема, також на коліматори та прилади нічного бачення.

«Рада схвалила законопрєекти № 8360/8361-д щодо звільнення від ПДВ та мита ввезення коптерів, тепловізорів, коліматорів та приладів нічного бачення і, за зверненням волонтерських організацій, додали рації. Відразу вцілому. За 331 та 326 голосів», – йдеться у повідомленні.

При цьому він наголосив: документи також передбачають можливість експрес-доставки обладнання. «Зняли всі бюрократичні обмеження щодо імпорту цих важливих для нашої оборони товарів», – зазначив нардеп.

Згідно з ухваленими законопроєктами, на період дії воєнного стану в Україні – але не довше, ніж до 1 січня 2024 року – від оподаткування ввізним митом та ПДВ звільняються операції із ввезення на митну територію країни БПЛА, оптичних та коліматорних прицілів. А також:

  • прицілів нічного бачення;
  • тепловізійних біноклів;
  • монокулярів;
  • приладів нічого бачення.

При цьому пільги не застосовуватимуться до товарів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом та/або державою-агресором. А також які ввозитимуться з території держави-окупанта чи з тимчасово окупованої території України.

Джерело

Новости Украины