В Україні та Кам’янському: майбутній дефіцит цибулі з капустою та «золоті» яйця

В Україні дорожчають харчові продукти. Видання «Країна» розбиралося з нинішніми цінами, причинами їхнього зростання та прогнозами на найближче майбутнє. Як експерт виступив керівник «АПК: овочі та фрукти» Олександр Хорев. Ми вирішили порівняти ціни в цілому по Україні та у Кам’янському.

Цибуля, капуста, картопля

У деяких київських супермаркетах ціни на цибулю вже перевищили 100 гривень за кілограм. Наприклад, по 105 гривень за кілограм продають «кримську» салатну цибулю у мережі Wine Time. Зрозуміло, що в цьому випадку йдеться про преміальний продукт. Але й звичайна жовта цибуля коштує дорого – до 30-40 гривень за кілограм. При цьому по ринку ходять наполегливі чутки, що цибуля буде по 100.
Олександр Хорев каже, що поки що підстав для таких рекордних цін немає. За останній тиждень оптові цінники на цибулю, навпаки, просіли з 25-29 гривень до 22-25 гривень за кілограм. Але ціновий спад тимчасовий.
«Уся справа в погоді. Іде масовий збір урожаю, а через дощі сушити продукцію ніде. Тому фермери намагаються швидше її реалізувати, скидаючи ціни. Загалом же цибуля цього сезону буде чи не найпроблемнішою в овочевому кошику. Традиційно близько 35 -40% української цибулі вирощували в Херсонській області.Закрити такі великі обсяги по суті нічим.Тому вже зараз до нас пішов імпорт.Але й з ним є складнощі. році у перерахунку на гривню польська цибуля у закупівлі коштувала 7 гривень за кілограм, то зараз 15 гривень. Наші імпортери переорієнтувалися на постачання із Середньої Азії, але там дуже складна логістика», — зазначає Хорев.
Тому вже взимку цибуля може опинитися в дефіциті, а ціни на неї підвищаться.
Щодо Кам’янського, то у нас на оптовому ринку цибуля торгується, залежно від обсягу купівлі, від 29 до 30 гривень, у магазинах – на кілька гривень дорожче.
«По капусті, яка масово поставляється із західних областей України, вдарили вересневі заморозки. Плюс постійно йдуть дощі, що ускладнює збирання врожаю та знижує його якість. У результаті на ринку з’явилися дві ціни на капусту: 12-18 гривень на товар гарної якості та 8 -9 гривень на підморожений та некондиційний. Уже з лютого з капустою можуть бути серйозні проблеми. Імпортувати її особливо ні звідки. Раніше до нас йшла через Білорусь капуста з Росії, зараз, зрозуміло, цей канал перекритий. Тому до весни очікується зростання цін», — розповів Олександр Хорев.
У Кам’янському, як ми повідомляли, капуста в опті вчора торгувалася за 12-14 гривень.
З картоплею, за словами Хорева, ситуація сприятлива, принаймні поки що. В Україні зібрали гарний урожай картоплі, але знову ж таки через дощі добре просушити продукцію та якісно закласти її на зберігання можуть далеко не всі. Тож незрозуміло, яка частина врожаю доживе до весни.
Ціни на картоплю поки що відносно невисокі — близько 8 гривень за кілограм, але це все одно вдвічі вищі, ніж минулої осені. У Кам’янському ж ціна вища – в опті від 10 до 12 гривень, у роздробі дорожча.

Яйця

В українських магазинах різко подорожчали також яйця. Середній цінник, за даними УКАБ, у вересні злетів на 21% до 40,9 гривень за десяток. При цьому продукція вищої категорії продається по 60-65 гривень та вище. Хоча ще літом яйця можна було купити по 30 гривень за десяток і навіть менше. У Кам’янському у магазинах ціни також «добираються» до позначки 60 гривень за десяток, якщо ще тиждень тому їх можна було купити по 49 гривень, то вже вчора такі ціни стали справжньою рідкістю.
З одного боку, спрацював сезонний чинник. Восени виробництво яєць традиційно падає, особливо у приватних домогосподарствах, котрим ринку досить висока. З іншого, справа не лише у сезонному спаді. Цього року ціни злетіли й з інших причин – починаючи від подорожчання кормів та закінчуючи спадом промислового виробництва через війну.
Раніше на території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей було зосереджено 17% виробництва яєць у країні. За оцінками Інституту аграрної економіки, промислове виробництво яєць через війну скоротилося на 25-30%,
Війну називають головним чинником подорожчання у провідній українській компанії з виробництва яєць агрохолдингу UkrLandFarming.
«Через агресію РФ значну частину потужностей агрохолдингу було зруйновано, а поголів’я птиці загинуло. Зрозуміло, що це вкрай негативно вплинуло на пропозицію яєць в Україні. Зокрема, найбільша фабрика в Європі — «Чорнобаївська» в Херсонській області опинилася в окупації та втратила можливість годувати птицю, підвозити робітників і вивозити готову продукцію.Загинуло близько 4 млн дорослого поголів’я та 700 тисяч молодняку. У схожій ситуації опинилися й інші ключові підприємства агрохолдингу, зокрема птахофабрика в Макарові, найбільша за вирощуванням молодняку, птахофабрика під Броварами Київської області. Лише на цих підприємствах загинуло близько мільйона птахів. Також постраждали або були повністю знищені Волноваська, Бахмутська птахофабрика, птахофабрика «Ареал» (Снігурівка), «Зоря» біля Харкова. Через все це пропозиція яєць суттєво скоротилася. Наш агрохолдинг втратив близько 50% виробничих потужностей, а виробництво впало приблизно на 130 млн. штук на місяць. Але ціни зростають не лише через спад виробництва. Є й інші чинники, зокрема сезонне коливання ціни. В умовах мирного часу з кінця квітня до серпня ціни на яйця знижуються зі зростанням пропозиції, а потім починають зростати. Плюс на вартість яєць безпосередньо впливають ціни на комбікорми (комбікорми у собівартості продукції тваринництва займають 65-70%), паливно-мастильні матеріали, ветпрепарати, вітаміни, кормові добавки, необхідність обслуговувати імпортне обладнання. Через зростання курсу валют усі ці складові собівартості також суттєво подорожчали», — розповіли «Країні» в UkrLandFarming.

Джерело

Новости Украины