В Україні змінили правила абонплати за газ: хто платитиме менше

В Україні переглянули правила формування оплати за транспортування (розподіл) газу, яке в народі прозвали «абонплатою за газ». Передбачається, що новий принцип розрахунків дозволить менше платити за розподіл газу тим українцям, які минулого газового року (з жовтня до жовтня) споживали мінімум блакитного палива через його відключення.

Відповідне рішення ухвалила Нацкомісія з енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Відомство змінило правила ще на засіданні 12 вересня, проте публічно повідомило про це 20 вересня.

Нові правила почнуть застосовуватися з 1 жовтня. Ними змінюється підхід до розрахунку мінімального розміру річної замовленої потужності для побутових споживачів, яким газопостачання було припинено повністю або частково. Зазначається, що із вказаної дати в розрахунку враховуватиметься лише функціонуюче газове обладнання побутового споживача, яке не було опломбоване.

Відео дня

«Зміни сприяють зменшенню фінансового навантаження на побутових споживачів, у яких за попередній газовий рік споживання було на мінімальному рівні», – заявили у НКРЕКП. Там також надали розрахунки, якою саме може бути економія.

Як приклад у Нацкомісії навели умовну родину із Чернівецької області з мінімальними обсягами споживання у попередньому періоді. Вказано, що йдеться про споживача з опломбованим обладнанням – газовим котлом та водонагрівачем.

У НКРЕКП підрахували, що економія для такої родини становитиме 45,6 грн на місяць, або 547,25 грн на рік. Розрахунки зроблено виходячи з тарифу 1,99 грн (без ПДВ).

При цьому варто враховувати, що у різних населених пунктах України тарифи на доставку газу відрізняються в рази. Наприклад, на початку 2023 року тариф для киян становив лише 38 копійок за куб, а на Вінниччині ціна сягала 2,95 грн.

По суті, плата за розподіл газу – це гроші на утримання та ремонт газових трубопроводів. Тариф залежить від довжини трубопроводів і кількості газу, який по них качають (тобто кількості споживачів у конкретного облгазу).

Протягом року побутовим споживачам щомісяця нараховується однакова вартість доставки газу, незалежно від обсягів споживання. Кількість використаного палива враховується під час розрахунку тарифу вже наступного року.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше стали відомі ціни на газ на вересень 2023 року. Наразі в країні діють річні тарифи, які не зміняться принаймні до 1 травня 2024 року.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины