В Україну повернули 37 вивезених із Харківщини дітей

Дітям довелося їхати через декілька країн Європи.

Родини розмістили на заході України. 

Іще 37 депортованих окупантами дітей повернулися додому. Наприкінці серпня малих примусово вивезли на відпочинок до табору у російське селище Кабардінка (біля Геленджика), незважаючи на те, що у всіх є батьки. Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

«Наразі родини возз’єдналися та знаходяться в безпечному місці на Закарпатті. Їх розмістили у шелтерах для внутрішньо переміщених осіб — у селах з мальовничими краєвидами Білки та Горінчово. Комфортні умови проживання у нещодавно відремонтованих та обладнаних приміщеннях забезпечила Закарпатська обласна військова адміністрація. Не залишились байдужими і міжнародні організації, які передали речі першої необхідності», — розповіли у міністерстві.

Процес повернення дітей був важким, але завершився успішно. Щоб забрати школярів, батьки подолали довгий шлях декількома країнами Європи.

Російські пропагандисти також писали про повернення дітей, збрехавши, що вони їдуть до деокупованих населених пунктів. За їхніми даними, 32 батьків, в основному з Ізюму та Вовчанська, приїхали автобусом. Посіпаки окупантів зазначили, що пропонували батькам залишитися на Кубані та наголосили на тому, що дітей «безкоштовно одягли та взули». Звісно, російські пропагандисти не згадали про те, чому українські діти залишилися без будинків, одягу й улюблених іграшок. 

Наприкінці минулого тижня окупанти зізнавалися, що 134 з 300 дітей з Харківщини віком від 8 до 17 років залишаються у таборі «Медвежонок» у селищі Кабардінка. За словами посіпак загарбників, батьки забирають дітей у різні регіони Росії. Тих, хто залишається на Кубані вже з батьками — розміщують у санаторії в місті Єйськ. Російські пропагандисти додали, що там уже понад 400 людей, яким  «допомагають» оформити російське громадянство.

Кожного, хто має будь-яку інформацію про незаконне вивезення дітей до Росії, просять зателефонувати до Національного інформаційного бюро на цілодобову гарячу лінію 16-48 та до Департаменту кризового реагування Мінреінтеграції: 050-562-03-13.

У Мінреінтеграції поінформували, що докладають зусиль для якнайшвидшого повернення маленьких депортованих українців на Батьківщину, а також активно підтримують їх після повернення: проводять зустрічі з сім’ями, надають допомогу у вирішенні побутових проблем та адаптації тощо.

Нагадаємо, наприкінці вересня батьки з Харківської області повернули близько десяти дітей, яких загарбники вивезли під час окупації на територію Росії.

Джерело

Новости Украины