ВАКС націоналізував заарештований завод російського олігарха Дерипаски

ВАКС націоналізував заарештований завод російського олігарха Дерипаски

Фото: forbes.ua

Миколаївський глиноземний завод, власником якого є росіянин Олег Дерипаска, перейшов у власність держави. Рішення про націоналізацію було ухвалено Вищим антикорупційним судом. Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

— Рішення суду стосується Миколаївського глиноземного заводу, а також наддобувних компаній «Глухівський кар’єр кварцитів», «Хустський кар’єр» та «Жежолівський кар’єр». Вартість переданого Україні майна становить понад 10 млрд. грн., — заявили у відомстві.

За версією слідства, бізнесмен Олег Дерипаска, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва Росії, керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури в різних регіонах України. У спецслужбі вважають, що таким чином він намагався приховати своє ставлення до українських активів.

Наприкінці січня суд заарештував майно українського підприємства з виробництва металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію, власником якого є російський бізнесмен Олег Дерипаска. До цього було заарештовано майно бізнесмена у вигляді 12 земельних ділянок, комплексу морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничих цехів, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки.

Олег Дерипаска – відомий російських олігарх. В Україні він володіє рядом великих компаній, серед яких — виробник алюмінію «Русал», «Базовий елемент», Ен+груп». У жовтні 2022 року президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення РНБО про блокування активів колишніх чиновників, політиків і бізнесменів До списку увійшов і Олег Дерипаска.

Джерело

Новости Украины