«Вбили за їхню етнічну приналежність». На Кіровоградщині вшанували пам’ять жертв нацистського геноциду ромів

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Тут було село Тернова Балка. Суспільне Кропивницький

Залишки будинків і плодові дерева поряд. Суспільне Кропивницький

Залишки якоїсь будівлі в селі Тернова Балка. Суспільне Кропивницький

Неподалік місця, де був табір, розташована Будорацька балка. Сюди нацисти вели на розстріл людей. Нині тут братська могила і пам’ятний знак закатованим у 1942-1943 роках невинним жертвам нацистського режиму. Це давній курган, і тут ховали людей з концентраційного табору.

Пам’ятний знак розташований на верхівці кургану. Суспільне Кропивницький

Скільки ромів загинули в Кіровоградській області, даних немає. Інформація про вбивство збереглась завдяки свідченням жителів села та людей, причетних до співробітництва з нацистським окупаційним режимом. Ці свідчення записували у 1960 роках. Нині вони зберігаються в архівах Служби безпеки України.

"Коли ромів, які перебували на території концтабору Тернова Балка, нацисти вели на розстріл на територію Будорацької балки, дорога проходила повз хату жителя Тернової Балки. Він міг порахувати кількість людей. Чоловіки, жінки, діти, люди похилого віку були розстріляні. Точну дату розстрілів встановити не вдалось", — розповів Юрій Митрофаненко.

За словами історика, 2 серпня визначили Днем для вшанування жертв геноциду ромів, бо саме цього дня відбулась найбільш масова страта ромів нацистами. Його називають термінами "Калі Траш" (у перекладі з ромської "чорний жах") або "Параймос". За даними історика, за роки Другої світової війни в окупованих країнах нацисти вбили щонайменше 600 тисяч ромів.

Новости Украины