«Вчаться самостійно жити»: як у селі на Буковині працює будинок підтриманого проживання для молоді з інвалідністю

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Молодь з інвалідністю живе у будинку підтриманого проживання у селі Глибочок. Валерія Мартинюк

У селі Глибочок Чернівецького району упродовж місяця працює будинок підтриманого проживання. Там мешкає молодь з інвалідністю. Завдяки такій ініціативі вони вчаться жити самостійно і задовольняти свої побутові потреби. Це пілотний проєкт, який не має фінансування. Водночас ініціативу планують продовжувати, бо молоді люди потребують такого формату.

Про це у коментарі Суспільному розповіла керівниця проєкту Валерія Мартинюк.

Ідея створити такий будинок у Валерії була давно. У 2018 році, коли вона навчалася у Львові, вперше побачила схожий досвід. Була асистенткою у такому будинку, допомагала молоді з інвалідністю.

Ще однією причиною створити щось схоже стало те, що підопічний Валерії після смерті матері потрапив у інтернат. Його забрали, бо він сам не міг себе обслуговувати.

"Проєкт потрібен цій молоді, бо вона вчиться жити"

"Я багато розповідала людям про те, що хотіла би таке втілити. Звернулася до друга, який має невелику територію і потрібний будинок. Він надав нам його в оренду безкоштовно. Також допоміг із облаштуванням та харчами. Батьки підопічних теж дуже включені у процес", – каже Валерія.

Молодь з інвалідністю живе у будинку підтриманого проживання у селі Глибочок. Валерія Мартинюк

У будинку облаштували душ і вбиральню, встановили умивальники, провели воду, облаштували для кожного спальні місяця – по двоє в кімнаті. Резидентів будинку є десятеро. Вони не можуть одночасно проживати у помешканні через брак приміщення та асистентів, тому щотижня чергуються.

"Кожного ранку ми плануємо день. Хтось працює на кухні і накриває на стіл, складає взуття, хтось стриже кущі, збирає яблука у саду. Ми разом відпочиваємо. Підопічні доглядають одне за одним, бо через певну нозологію комусь може бути потрібна більша підтримка. Ми з колегою теж асистуємо їм, але бачимо вже якусь самостійність. Цей проєкт дуже потрібен, бо так вони вчаться жити".

Молодь з інвалідністю живе у будинку підтриманого проживання у селі Глибочок. Валерія Мартинюк

Керівниця пілотного проєкту каже, що до жовтня планують залишатися у будинку. Однак він не адаптований для холодів, тому вже спілкуються з підприємцями, аби зробити ремонт і облаштувати будинок до зими.

"Ми побачили, що цей проєкт на життя. У нього немає якогось періоду. Зараз підопічним 18-25 років і це означає, що у їхніх батьків має бути розуміння, що це не тестовий будинок, це має бути постійне проживання. Я би хотіла виграти якийсь проєкт, зібрати необхідну суму і придбати такий будинок. Це складно, але це має сенс і має майбутнє".Читати ще

Читати ще Щоб опанувати професію: у Чернівцях відкрили інклюзивну кав’ярню, де відвідувачів обслуговує молодь з інвалідністю

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Новости Украины