
Кава / © Pixabay
Новітні наукові дані свідчать, що регулярне вживання кави або чаю може суттєво зменшити ризик розвитку хвороби Паркінсона — одного з найпоширеніших неврологічних розладів у світі. Передає ТСН.
Про це повідомляє видання Daily Express US.
Фахівці з’ясували, що кофеїн, присутній у цих напоях, здатен знижувати рівень оксидативного стресу — процесу, який пошкоджує клітини мозку та спричиняє запальні реакції. Саме це, на думку дослідників, може пояснювати захисний вплив кави та чаю на нервову систему.
Хвороба Паркінсона супроводжується тремтінням кінцівок, скутою мускулатурою, проблемами з координацією та поступовим відмиранням нейронів у мозкових ділянках, що відповідають за рух.
Професор медицини Сінгапурської медичної школи Duke-NUS Енг-Кін Тан пояснив, що результати наукових спостережень у різних країнах — від США до Азії — демонструють стабільний зв’язок між споживанням кави та зменшенням імовірності розвитку хвороби.
«Ризик захворіти може знизитися приблизно на 25–30%, якщо щодня протягом десяти років вживати 2–3 чашки кави або чаю», — зазначив науковець.
Ще у 2010 році масштабний метааналіз 26 досліджень підтвердив: вищий рівень споживання кофеїну пов’язаний із меншою ймовірністю розвитку Паркінсона. Аналогічний ефект спостерігається не лише при вживанні кави, а й чаю та інших кофеїновмісних напоїв — наприклад, коли чи шоколаду.
Водночас учені встановили, що кава без кофеїну такого ефекту не має. У 2023 році команда професора Тана довела, що навіть люди з генетичною схильністю до Паркінсона можуть знизити ризик розвитку хвороби, якщо регулярно п’ють каву або чай.
Як ще зменшити ризик розвитку хвороби Паркінсона
  	Експерти радять уникати контакту з пестицидами. Дослідження Каліфорнійського університету показало, що вплив речовин, таких як зирам, манеб і паракват, значно підвищує ризик розвитку хвороби у працівників сільського господарства.
  	Джефф Бронстайн, директор програми з дослідження рухових розладів при UCLA, наголосив:
«Слід мінімізувати контакт із хімікатами, особливо під час споживання овочів і фруктів, які часто містять залишки пестицидів, наприклад полуниці. Незалежно від того, купуєте ви органічну чи звичайну продукцію — її обов’язково потрібно ретельно мити перед вживанням».
Ще одна порада — встановити фільтри для очищення води. Згідно з дослідженням 2002 року, у 44% зразків ґрунтових вод у США виявили промислові розчинники, а у 38% — залишки пестицидів. Тож очищення питної води є важливою профілактичною мірою.
Науковці роблять висновок: звичка випивати зранку чашку кави чи чаю, а також уважність до якості води й їжі можуть відігравати важливу роль у збереженні здоров’я мозку та профілактиці серйозних неврологічних захворювань.

 
            
            
                
                 
            
            
                
                 
            
            
                
                