«Вересень — складний для всіх». Поради психологині з Чернівців, як адаптуватися до початку навчання в школі

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Учні на шкільній лінійці. Фото: Ольга Галіцина / Суспільне Чернівці

Як допомогти дітям подолати стрес, пов’язаний із початком навчання в школі, як розпізнати, що дитині потрібна допомога та учням яких класів найважче адаптуватися до навчання — розповіла в етері Українського радіо. Чернівці психологиня Наталія Царенко.

Що може викликати стрес у дітей?

Найскладніший етап у навчальному процесі його початок, тобто вересень-жовтень. Зазвичай діти можуть нервувати через різні ситуації: перший дзвоник, зустріч із однокласниками, переживання про прийняття в колектив, особливо якщо дитина новенька.

Серед інших причин можуть бути страх невдач, зміна навчального закладу або навіть відсутність досвіду навчання. У цих випадках важливо дитину підтримати, запевнити, що поруч завжди є допомога.

Як розпізнати, що дитина стресує?

Хоча дитина може виглядати спокійною, певні маркери можуть вказувати на дискомфорт:

  • Проблеми зі сном: дитина гірше засинає або страждає від безсоння.
  • Зміни в харчових звичках.
  • Підвищена емоційність: плаксивість, надмірна реакція на дрібниці або дратівливість.
  • Уникнення контактів: відмова від гуртків, відсутність бажання спілкуватися з друзями.
  • Відмова йти до школи: можливі причини – булінг, невпевненість або страх неуспішності.

Кому найскладніше адаптуватися до початку навчання?

Теоретично вважається, що найскладніший період адаптації припадає на учнів перших, п’ятих класів і випускників:

  • Першокласники стикаються з абсолютно новою для них ситуацією: новий колектив, нові правила.
  • П'ятикласники переживають перехідний період, коли важливо заявити про свою особистість та справитися з викликами підліткового віку.
  • Випускники концентруються на завершенні навчання та майбутньому, що може викликати підвищений стрес. На цьому етапі важливо орієнтувати дітей на їхнє доросле життя, допомогти їм зрозуміти себе та скласти життєві плани. Причому не один план, щоб у разі невдачі вони не сприймали це як катастрофу. Завжди мають бути план А, план Б і план С. Якщо щось не вийшло з планом А — нічого страшного, рухаємося далі до плану Б.

Рекомендації для дітей

Коли йдеться про дітей, чудово працюють будь-які фізичні активності: пострибати, віджиматися, побігати — тобто дати вихід енергії. Важливу роль відіграє також вода: попити, прийняти душ або ванну — залежно від можливостей у конкретній ситуації.

Якщо попереду контрольна, підготовка до неї допоможе знизити рівень стресу. Якщо дитина боїться виступати перед класом, то можна спочатку стати перед дзеркалом і відрепетирувати промову — це допоможе побачити свої сильні й слабкі сторони.

Якщо дитина перезавантажена в школі, то важливо впровадити постійні релаксаційні практики: прогулянки, спорт, плавання, гімнастика.

Також варто налаштувати дітей на те, що в разі проблем у школі вони можуть звертатися за допомогою до шкільного психолога або класного керівника.

Головне – підтримувати дітей у їхніх переживаннях та допомагати їм розуміти, що будь-які труднощі можна подолати.

Читати ще

Читати ще Без дистанційки: яким буде навчання у школах Чернівців з 2 вересня

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Новости Украины