Ветеран Максим Вареник за грантові гроші відкрив кав’ярню у Полтаві

За інформацією: Суспільне Полтава.

Вигляд кавʼярні ветерана російсько-української війни Максима Вареника зсередини. Суспільне Полтава

"Ідея з'явилася давно, ще коли служив у Збройних силах. Дуже хотів відкрити власну справу, особливо пекарню. Мені завжди подобалося працювати з тістом, випікати торти, десерти, адже моя мама була кондитером, пекла торти", — пояснив власник кав’ярні Максим Вареник.

Заклад чоловік планував відкрити чотири роки. Зробив це, зокрема, за грантові гроші. Їх надали у рамках проєкту “Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей”. Бізнес-план Максима був одним з 25, які перемогли у конкурсі.

Кавʼярня ветерана російсько-української війни Максима Вареника . Суспільне Полтава

"Мабуть, два місяці ми це все писали, відправляли, писали, поправляли. І в результаті прийшов лист, що виграли грант. На відкриття власної справи надавали до 400 тисяч гривень.Там або техніка, ремонт і часткове покриття витрат, зокрема оренда. Оренда в центрі доволі недешева. І закупка техніки: кавомашина, холодильне обладнання. Під час війни в ціні все дуже скакнуло", — поділився Максим Вареник.

Із моменту схвалення заявки на грант до відкриття минуло близько пів року, розповів Максим.

Тераса у кавʼярні ветерана російсько-української війни Максима Вареника. Суспільне Полтава

"Тяжко знайти приміщення в гарному місці і найти персонал, робітників. От зараз щось дуже з цим проблеми. Приміщення – дуже ціна висока, особливо це якщо проїздні місця, прохідні. Дружина по кольорам в голові рисувала, малювала. Старалися своїми руками, щоб бюджет трошки зекономити", — розповів власник кав’ярні.

Бариста Ірина Уварова. Суспільне Полтава

"Поки що кава у нас тільки класична, холодні напої, ми ще в стадії розробки ще розроблюємо, будуть і авторські напої. Буде сезонне меню холодне, поки ще немає авторських (напоїв – ред.). Більше приходять на обід, бо в нас є багато солоної випічки, тому більше в обід в нас йде. Приблизно чоловік, можливо 50, потроху, в нас кожен день трошки більше, більше, більше, бо реклама, розвиваємося, щось додаємо, тому достатньо поки що", — розповіла бариста Ірина Уварова.

Читати ще

Читати ще Від ремонту одягу до свого бренду: історія майстринь із Донеччини, які релокували бізнес до Полтави

Новости Украины