Ветеран з Києва вирощує салат у теплицях на Житомирщині

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Після повернення з фронту Роман Лизогубенко переїхав із Києва на Житомирщину в село Корнин, отримав гранти й відкрив тепличне господарство, де вирощує салат.

Ветеран війни Роман Лизогубенко розповів кореспондентам Суспільного, що до повномасштабного вторгнення працював у Києві дитячим футбольним тренером. У березні 2022 року пішов добровольцем на фронт. Служив на Херсонському та Бахмутському напрямках, був поранений. Після повернення до тренерської роботи повернутися не зміг.

"Емоційний стан був специфічний — не зміг повернутися до дітей і почав думати, чим зайнятися. І ще — вже скоро пенсія, тож хотілося справу, яку можна буде вести до кінця. Маючи землю, звернув увагу на агрономію. Один із варіантів — теплиці", — сказав Роман Лизогубенко.

Роман Лизогубенко, Корнин, Житомирщина, 30 квітня 2025 року. Суспільне Житомир/Олена Кучмій

Роман Лизогубенко — батько трьох дітей. За його словами, рідні та друзі підтримали ідею започаткувати власну справу. Він отримав міжнародний і державний гранти та переїхав із Києва до села Корнин на Житомирщині, де жила його бабуся.

"В одній із соцмереж знайшов інформацію про грантові програми. Отримали близько 800 тисяч — перший грант був на дві теплиці. Потім долучили ще кілька грантів і власні кошти — приблизно пів мільйона гривень. Усе пішло на проведення електрики, буріння свердловини — бо інфраструктури, фактично, не було", — розказав ветеран війни.

Теплиця, де вирощують салат, Корнин, Житомирщина, 30 квітня 2025 року. Суспільне Житомир/Олена Кучмій

Із 2024 року підприємець вирощує у двох теплицях напівкачанні сорти салату: "Лолло Біонда", "Ромен" і "Айсберг". Салат висаджує розсадою, і вже за місяць він готовий до реалізації. Роман розповів, що вирощування цієї зелені рентабельне, а продукцію він продає на столичні ринки.

"Найпопулярніший і впізнаваний — це "Лолло Біонда", його добре купують. Особисто мені більше до вподоби "Ромен" — він хрусткіший, краще зберігається, має виразний смак. Але він вибагливіший. Так само й "Айсберг" — потребує більше уваги й живлення, бо формує головки, і в цьому є складність. Крім того, обидва сорти чутливі до температурних коливань", — сказав Роман Лизогубенко.

Салат, Корнин, Житомирщина, 30 квітня 2025 року. Суспільне Житомир/Олена Кучмій

Зі слів Романа Лизогубенка, для вирощування зелені в теплицях, крім температури, поливу та живлення, необхідне якісне освітлення. Допомагає з цим інженер-механік Віталій Бацук. Він виготовляє лампи з синім і червоним спектром світла, що підходять для вирощування розсади.

"Якщо не буде достатнього світла — не буде і якісної розсади. Саме на цьому етапі формуються коренева система, стебло, крона майбутньої рослини — будь то помідор, огірок чи салат. Освітлення пришвидшує процес вирощування. Але доосвітлення має бути не в люксах чи люменах, а в мікромолях", — пояснив Віталій Бацук.

Віталій Бацук, Корнин, Житомирщина, 30 квітня 2025 року. Суспільне Житомир/Олена Кучмій

Розсаду салату в теплицях Роману Лизогубенку допомагають висаджувати дружина та син Олег.

"Садимо салат сорту "Лолло Біонда". Любить побільше водички, треба за ним доглядати — і все. Я більше не знаю, але працювати треба щодня", — сказав Олег.

Дружина Романа Лизогубенка та син Олег висаджують розсаду салату в теплицях, Корнин, Житомирщина, 30 квітня 2025 року. Суспільне Житомир/Олена Кучмій

"Цю зиму пережили — важко, але впоралися. Уже на 1 березня мали салат за гарною ціною. Маємо певний досвід. Узимку робота дуже трудомістка: одну з теплиць опалюємо. А в спекотні місяці виникають інші труднощі. Тому, крім салату, плануємо вирощувати й іншу зелень — наприклад, базилік чи руколу", — пояснив Роман Лизогубенко.

Розсада салату та огірків, Корнин, Житомирщина, 30 квітня 2025 року. Суспільне Житомир/Олена Кучмій

Роман Лизогубенко розповів, що за рік роботи на землі йому вдалося відновити емоційний стан. У майбутньому планує збудувати теплицю для вирощування розсади, а також розширити асортимент і обсяги вирощування салату.

Розсада салату, Корнин, Житомирщина, 30 квітня 2025 року. Суспільне Житомир/Олена Кучмій

Освітлення для теплиць, Корнин, Житомирщина, 30 квітня 2025 року. Суспільне Житомир/Олена Кучмій

У теплиці роблять додаткове освітлення, Корнин, Житомирщина, 30 квітня 2025 року. Суспільне Житомир/Олена Кучмій

Теплиця, де вирощують салат, Корнин, Житомирщина, 30 квітня 2025 року. Суспільне Житомир/Олена Кучмій

Теплиця, де вирощують салат, Корнин, Житомирщина, 30 квітня 2025 року. Суспільне Житомир/Олена Кучмій

Новости Украины