«Ветерани під Київськими вітрилами»: у столиці організували спортивний відпочинок для військових

Перегони на воді «Ветерани під Київськими вітрилами». Київ, 14 вересня, 2024 року. Ліля Гончарук/Суспільне

У Києві відбулися перегони на воді "Ветерани під Київськими вітрилами". Такі заходи мають сприяти реабілітації військовослужбовців та ветеранів Збройних сил України.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Перегони влаштували ГО "Київський міський крейсерський яхт-клуб" у співпраці з міським центром комплексної підтримки учасників бойових дій "Київ Мілітарі Хаб".

Участь у заході могли взяти ветерани, учасникі бойових дій, люди із інвалідністю внаслідок війни та діючи військовослужбовці. Такі змагання мають сприяти психологічній, фізично-спортивній та соціальній реабілітації ветеранів війни та людей з інвалідністю внаслідок війни.

Перегони на воді «Ветерани під Київськими вітрилами». Київ, 14 вересня, 2024 року. Ліля Гончарук/Суспільне

Владислав служить у лавах ЗСУ із перервами із 2015 року. Зокрема, був фельдшером, старшим бойовим медиком, санітарним інструктором тощо. Розповідає, що під час медичних евакуацій виїжджав у різні точки — від Зайцева до Маріуполя, також працював на лінії Мар'їнка-Красногорівка. Після початку повномасштабного вторгнення побував майже скрізь.

Наразі він — медик у десантно-штурмових військах. Дізнався про цей захід від побратимів. За його словами, він часто дивився на яхти на Дніпрі і мріяв поплавати сам.

"Безумовно, це нові емоції і це має реабілітаційний фактор в будь-якому випадку. По-перше, ті, хто бояться води сюди не прийшли. Ті, хто води не бояться — для них робота з водою, будь-яка, є психологічним розвантаженням", — сказав Владислав.

Перегони на воді «Ветерани під Київськими вітрилами». Київ, 14 вересня, 2024 року. Ліля Гончарук/Суспільне

Ветеран ЗСУ Сергій розказав, що служив на Донецькому напрямку. Спочатку був мінометником, а потім став навідником. Каже, щоб керувати яхтою потрібно багато навичок, тому наразі пливе із досвідченим капітаном. Йому дуже подобається, отримав приємні враження і вважає, що такий вид реабілітації дуже допомагає.

"Я думаю, дуже вона (реабілітація, як заплив на яхті — ред.) необхідна. Для того, щоб бійці, побратими відволікалися. Вражень приємних набиралися. Атмосфера дуже приємна. Це дуже важливо — такі заходи робити. Спорт — це відпочинок", — сказав Сергій.

Перегони на воді «Ветерани під Київськими вітрилами». Київ, 14 вересня, 2024 року. Ліля Гончарук/Суспільне

Громадська організація "Київський міський крейсерський яхт-клуб" — спортивна установа яхтсменів Києва, заснована в 1967 році. При яхт-клубі працює дитяча вітрильна школа. Представники клубу брали участь у престижних міжнародних регатах та здійснювали навколосвітні плавання, популяризуючи Україну у світі.

Що відомо про заходи підтримки ветеранів у Києві та області

На Київщині організують спеціальні ветеранські хаби на базі 8 освітніх закладів регіону. Там допомагатимуть ветеранам ЗСУ адаптуватися до мирного життя і знайти роботу. У закладах професійно-технічної освіти запровадять менторські програми для ветеранів і ветеранок та їхніх рідних з навчання та сприяння працевлаштуванню, а також їх перекваліфікації. Також організують школу підприємництва.

"Український ветеранський фонд" запустив програму фінансування бізнесу ветеранів російсько-української війни, їхніх родичів та родичів загиблих захисників. Можна отримати до 1 млн грн на розвиток власної справи. Також у Києві допомагатимуть ветеранам розвивати власний бізнес.

Ще на Київщині реалізують пілотний проєкт з надання безоплатної стоматологічної допомоги військовослужбовцям, а також допомагатимуть супроводжувати поранених військових та їх родини під час лікування.

Червоний Хрест України та київська влада підписали Меморандум про співпрацю в реабілітації українців, які постраждали під час війни. Зокрема, йдеться про придбання сучасного обладнання для реабілітаційного центру в Києві.

У столиці презентували новий цифровий сервіс "Електронний кабінет Захисника" для військовослужбовців та ветеранів. За допомогою нього можна буде замовити та оформити близько 45 муніципальних послуг та понад 140 — державних.

В Україні кар'єрні консультанти надаватимуть ветеранам підтримку на шляху до працевлаштування та в пошуку "професійного покликання" після служби. Ветеранам допомагатимуть скласти резюме з урахуванням навичок з військової служби, підготуватися до співбесіди, створити профіль на LinkedIn, підібрати вакансії у роботодавців, які адаптують свої умови праці до потреб ветеранів.

Читати ще

Читати ще На Київщині відкрили два ветеранські хаби. Які послуги можна отримати

Джерело

Новости Украины