За інформацією: Суспільне Вінниця.
Після військової служби та участі в бойових діях Валентин Кузьмінчук з Житомира очолив групу з гуманітарного розмінування, а згодом відкрив власну кав’ярню "Мухомор", де готують грибну каву. Як ветеран адаптувався до цивільного життя, пройшов реабілітацію та став підприємцем — розповів у новій серії проєкту "Ветеранська справа".
Валентин Кузьмінчук розповів, що у 2011 році пройшов строкову військову службу. Після звільнення у 2013-му році працював у поліції спеціального призначення.
"Коли почався Майдан, я з власної ініціативи звільнився, бо бачив, що діялося в країні і в мене була своя суб'єктивна точка зору. У 2014 році, коли розпочалася анексія Криму та по всій країні оголосили бойову тривогу, я за покликом серця приєднався до 95-ї окремої десантно-штурмової Поліської бригади ДШВ", — пригадав ветеран.
Валентин Кузьмінчук, Житомир, 1 листопада 2024 року. Суспільне Житомир/Марія Кравчук
За словами Валентина, перше поранення він отримав у Донецькій області на горі Карачун, друге — у 2015 році біля Донецького аеропорту.
"Дослужувати контракт я продовжив у 101-й бригаді охорони Генерального штабу. Там виконував переважно гарнізонну службу, без бойових виїздів. У 2016 році завершив службу, але у 2018-му повернувся, коли зміг стабілізувати здоров’я. Тоді я вступив до Сил спеціальних операцій, у 8-й полк у Хмельницькому — я мріяв побувати в спецвійськах. Прослужив рік, після чого отримав пропозицію виїхати за кордон на заробітки", — сказав Валентин Кузьмінчук.
Валентин Кузьмінчук під час проходження військової служби. Фото надав для Суспільного Житомир Валентин Кузьмінчук
Ветеран розповів, що пройшов шлях від солдата до сержанта, обіймав посаду головного сержанта роти. Брав участь у бойових діях на сході України в період Операції об'єднаних сил. Згодом став інструктором з тактичної підготовки у 95-й бригаді.
"Я завжди займався спортом і навіть під час служби працював у спортзалі. Проте з часом виявилося, що маю серйозні проблеми зі здоров’ям. У 2021 році мені встановили інвалідність, я дослужив свій контракт і на початку 2022 року звільнився. Але вже за місяць розпочалася повномасштабна війна. Наступного дня я зібрав своє військове спорядження і приєднався до Житомирської територіальної оборони, де очолив роту. А вже у 2022 році почав займатися власною справою", — розказав Валентин.
Валентин Кузьмінчук під час служби в 95-й окремій десантно-штурмовій бригаді. Фото надав для Суспільного Житомир Валентин Кузьмінчук
Зі слів Валентина Кузьмінчука, побратими запропонували йому долучитися до гуманітарного розмінування, програма якого фінансувалася міжнародними партнерами.
"Я пройшов міжнародну школу гуманітарного розмінування. Наша робота спрямована на очищення критично важливих об’єктів інфраструктури: шкіл, сільськогосподарських каналів, полів, лісосмуг — територій, де до війни жили люди і де вони проживають зараз. Ми виявляємо та знешкоджуємо різні вибухонебезпечні предмети: від протипіхотних і протитанкових мін до артилерійських снарядів, боєприпасів, ракет і уламків. Гуманітарне розмінування — це повне очищення території від залишків війни, її небезпечних сигналів. Ми працюємо, щоб земля була безпечною для життя. Адже тут ростимуть мої діти, онуки. Я не хочу, щоб у майбутньому в нашій молодій нації траплялися якісь нещасні випадки", — сказав ветеран.
Валентин Кузьмінчук під час проходження військової служби. Фото надав для Суспільного Житомир Валентин Кузьмінчук
Валентин розповів, що працював із психологами та проходив реабілітацію в Грузії.
"Це допомогло мені на певний час, але не повністю. Адже тоді я був молодим, гарячим хлопцем, мені було лише 21 рік. Було важко адаптуватися до цивільного життя й усвідомити, що потрібно рухатися далі. Неможливо все життя залишатися на фронті чи у війську, тому я вирішив реабілітуватися в цивільному житті. Я багато читав цікавої літератури, приділив увагу спорту, позбавився токсичних друзів, почав спілкуватися з розумними людьми та створив для себе нове оточення", — говорить Валентин Кузьмінчук.
Валентин Кузьмінчук під час проходження військової служби. Фото надав для Суспільного Житомир Валентин Кузьмінчук
За словами ветерана, коли він почав більше цікавитися науковою, мотиваційною та бізнес-літературою, то вирішив створити унікальну концепцію, якої ще не було в Україні.
"У мережі я натрапив на інформацію про мікродозинг грибами — для чого він потрібен і яку користь приносить здоров’ю. Це зацікавило мене, і я почав глибше вивчати тему. Я зрозумів, що мікродозинг допомагає позбутися шкідливих звичок, привести до ладу тіло і розум. Він позитивно впливає на психологічний стан, а також, за словами фахівців, сприяє подоланню ПТСР у ветеранів. Так я дійшов до ідеї відкрити кав’ярню — місце, де можна скуштувати каву з грибами, цукерки з мухоморами, відчути затишок і психологічний комфорт. Це має бути простір, де люди зможуть розслабитися, почитати, спокійно посидіти в інтернеті. Так я до цього йшов", — сказав Валентин.
Авторка Марія Кравчук з героєм проєкту Валентином Кузьмінчуком. Суспільне Житомир
Для відкриття власної кав’ярні Валентин Кузьмінчук скористався державною програмою "Власна справа". Він розробив концепцію, захистив її та отримав мікрогрант у розмірі 250 тисяч гривень.
"Отриманого гранту було недостатньо, тому я вклав і власні кошти. Оплатив оренду приміщення, придбав кавомашину, кавомолку, вітрину, меблі, а також замовив рекламу. Тут вже був частковий ремонт, але кольори та багато інших деталей я змінив. Зараз шукаю нове, просторіше приміщення, щоб розширити заклад і перетворити кав’ярню на кафе "Мухомор" — з кухнею, де можна буде не лише випити кави, а й повноцінно поїсти", — поділився власник кав'ярні.
Кава з грибами в кавʼярні Валентина Кузьмінчука, Житомир, 1 листопада 2024 року. Суспільне Житомир/Марія Кравчук
Рецепт грибної кави Валентин Кузьмінчук розробляв разом із досвідченим баристою, поєднуючи суміш грибної кави з арабікою.
"Грибна кава сама по собі дуже насичена. Якщо готувати її без додаткових інгредієнтів, смак виходить надто концентрованим і нестабільним. Тому ми дійшли до ідеального балансу: змішали арабіку у певній пропорції з грибною кавою. Це дозволило досягти стабільного, збалансованого смаку, де відчувається і традиційна кава, і характерні нотки грибної складової. Ми рекомендуємо спочатку спробувати каву без молока, щоб відчути її природний смак. Серед популярних варіантів — еспресо на грибній каві, лате з грибною кавою. У літньому меню були холодні напої: грибна кава з апельсиновим соком або з тоніком. Завдяки ретельно розробленій формулі та пропорціям грибну каву можна використовувати у будь-якому напої", — сказав керуючий кав'ярнею Назар.
Назар, Житомир, 1 листопада 2024 року. Суспільне Житомир/Марія Кравчук
Крім класичних напоїв, у закладі пропонують три авторські види грибної кави: "Енергія та сила", "Креатив та фокус", "Антистрес та релакс".
"А ще ми пропонуємо цукерки на конопляній основі, які сприяють покращенню настрою та розслабленню. На цю каву та цукерки є всі необхідні ліцензії. Вони дозволені законодавством України, легальні та корисні для здоров’я", — розказав Валентин Кузьмінчук.
Валентин Кузьмінчук, Житомир, 1 листопада 2024 року. Суспільне Житомир/Марія Кравчук
Зі слів баристи Дарини, грибна кава — найпопулярніший напій серед клієнтів.
"Ті, хто замовляє її регулярно, кажуть, що вона бадьорить краще, ніж звичайна арабіка чи купаж. Ми готуємо грибну каву без молока — еспресо, допіо, американо. Також є варіанти з молоком — лате, капучино, флетвайт", — говорить Дарина.
Дарина, Житомир, 1 листопада 2024 року. Суспільне Житомир/Марія Кравчук
"Буває, що я втомлена і хочу збадьоритися — тоді забігаю сюди за грибною кавою. Вона прикольна, грибний смак майже не відчувається, але в ній є щось незвичайне. Мені подобається", — розповіла відвідувачка кав'ярні Ілона.
Ілона, Житомир, 1 листопада 2024 року. Суспільне Житомир/Марія Кравчук
Валентин Кузьмінчук поділився, що зміни починаються з внутрішньої мотивації.
"Передусім потрібно запитати себе: "Хто я? Ким я хочу бути?". Озирнутися і чесно відповісти, що ти зробив для цього. Це непросто, і не завжди виходить із першого разу. Життя на фронті ніколи не зрівняється з цивільним, але потрібно рухатися вперед. Знайти свою мотивацію, виконати свою мрію і стати тим, ким хотів бути ще в дитинстві", — сказав Валентин Кузьмінчук.
Валентин Кузьмінчук під час проходження військової служби. Фото надав для Суспільного Житомир Валентин Кузьмінчук
Валентин Кузьмінчук з побратимами. Фото надав для Суспільного Житомир Валентин Кузьмінчук
Валентин Кузьмінчук з побратимами. Фото надав для Суспільного Житомир Валентин Кузьмінчук
Валентин Кузьмінчук з побратимами. Фото надав для Суспільного Житомир Валентин Кузьмінчук
У попередній серії Суспільне розповідало про ветерана російсько-української війни Андрія Хом’яка, який після тяжкого поранення в 2022 році втратив обидві ноги. Пройшовши реабілітацію, відкрив власну справу з виготовлення дерев’яного декору та займається ремонтом автомобілів для військових.
Читати ще
Читати ще
«Ветеранська справа»: Андрій Хом’як заснував деревообробну майстерню та ремонтує авто для військових
Також в проєкті "Ветеранська справа" Суспільне поділилося історією розвідника 95-ї та 46-ї десантно-штурмових бригад Назара Двірченка. Після повернення з фронту заснував громадську організацію "Палай", щоб допомагати військовим адаптуватися до цивільного життя.
Читати ще
Читати ще
«Ветеранська справа»: Назар Двірченко допомагає ветеранам адаптуватися через спорт
Олександр Виговський зі Звягеля — ветеран Збройних сил України з 25-річним досвідом служби. Після звільнення з армії розпочав власну справу, відкривши пекарню, а згодом — станцію технічного обслуговування, де працюють колишні військові.
Читати ще
Читати ще
«Ветеранська справа»: ветеран Олександр Виговський відкрив СТО та створив робочі місця для військових