Вибух міни біля ЗАЕС став причиною відключення енергоблоку, – МАГАТЕ

Взрыв мины возле ЗАЭС стал причиной отключения энергоблока, – МАГАТЭ

Лінію електропостачання четвертого енергоблоку Запорізької атомної електростанції перервав вибух міни.

«Вибух наземної міни перервав основну лінію електропостачання одного з енергоблоків ЗАЕС, що стало останнім інцидентом, який наголошує на нестабільній ситуації з ядерною та фізичною ядерною безпекою на об'єкті під час нинішнього військового конфлікту», — заявив Рафаель Гроссі.

Ситуація з енергопостачанням станції «залишається вкрай вразливою».

У МАГАТЕ нагадали, що вибух стався 30 жовтня ввечері за межами периметрального огородження ЗАЕС, внаслідок чого було відключено зовнішню лінію електропередач напругою 750 кіловольт між розподільчим пристроєм станції та головним електричним трансформатором енергоблоку №4.
Натомість енергоблок №4 отримує електроенергію, необхідну для охолодження та інших важливих функцій ядерної безпеки з резервної лінії.

Ще однією ознакою нестабільної ситуації в районі Запорізької АЕС є те, що останніми днями на околицях станції почалися обстріли, заявила група експертів МАГАТЕ.

Зокрема, 30 жовтня внаслідок обстрілу в районі розподільчого пункту теплової електростанції було тимчасово відключено одну з трьох резервних ліній електропередач ЗАЕС, через яку місто Енергодар отримувало електроенергію.

Пізніше того ж дня цю лінію напругою 150 кВ було відновлено.

Джерело

Новости Украины