Віцепрем’єр Польщі про Мельника як заступника Кулеби: Поганий сигнал, орендар Кремля радий


Віцепрем'єр Польщі про Мельника як заступника Кулеби: Поганий сигнал, орендар Кремля радий

Маріуш Блащак (фото — Robert Suchy/MON)

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак був «здивований», коли колишнього посла України в Берліні Андрія Мельника призначили в Києві заступником міністра закордонних справ. Він критично ставиться до рішення глави МЗС Дмитра Кулеби і вважає, що призначення буцімто підіграє пропаганді Кремля, пише PAP.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Блащак не сам обурився, а його спитали про Мельника в ефірі Польського радіо 24.

«На мій погляд, це погане рішення. Я вважаю, що, окрім зацікавленої особи, цим рішенням задоволена ще одна людина – орендар Кремля. Тому що немає сумнівів, що його [рішення] можна оцінювати саме так. Я здивований», – сказав польський віцепрем’єр.

ДОВІДКА. У липні 2022 року на зауваження в інтерв’ю Тіло Юнгу, що у 1943-44 роках українці «влаштовували масові розправи над поляками» Мельник відповів: «І подібні розправи поляки влаштовували над українцями, десятками тисяч. Ішла війна». У МЗС заявили, що його слова – особиста думка і «не відбивають позиції міністерства». У липні стало відомо, що президент Зеленський звільнив Мельника із відкладеною датою.

За його словами, він раніше розмовляв із послом України у Варшаві Василем Зваричем та звернув увагу «на заяви колишнього посла України у Берліні».

«Це справді поганий сигнал», – вважає голова Міноборони Польщі.

  • Польський лідер Анджей Дуда на аналогічне запитання ЗМІ Польщі заявив, що призначення – «суверенне рішення влади України». Він додав про ракетний інцидент, що «між нами немає кризи довіри».
  • У травні президент Зеленський, під час виступу в Раді з Дудою, заявив, що жодні розбіжності між Києвом та Варшавою не мають значення після широкомасштабного вторгнення РФ.
  • У листопаді в МЗС Польщі висловили надію-побажання, щоб «необережні рішення» не зіпсували відносини України та Польщі.

Читайте також: Їдкий та недипломатичний. Найгучніші скандали Мельника

Джерело

Новости Украины