Від довічного Гіркіну – до переслідування Путіна: чим важливий вирок Гаазького суду у справі МН-17

Заочний вирок Гіркіну та ще двом російським терористам – це лише перший етап у переслідуванні винуватців трагедії збитого MH17. Суд у Гаазі матиме для Росії серйозніші наслідки.

Відео дня

Суд, на рішення якого посилатимуться й інші, встановив:

«ЛДНР» — це повністю підконтрольні РФ утворення, а отже і відповідати за терористів має Москва. 298 осіб на «Боїнгу» вбито російською ракетою.

Російські посадовці були залучені до планування збиття літака і до знищення доказів, тобто, причетні до злочину.

Вирок не стане крапкою у процесі і триватиме, доки не будуть покарані всі інші фігуранти, причетні до збиття літака, – це весь ланцюжок командування РФ.

Адвокати зі сторони постраждалих очікують, що інші винуватці злочину будуть названі на початку 2023 року.

Сім’ї загиблих можуть подавати позови до РФ. У майбутньому Росія все рівно буде змушена платити відшкодування.

Вирок суду по MH17 ставить Захід перед доведеним фактом: Росія – це держава-терорист. Наступного тижня Європарламент оформить цей статус РФ законодавчо.

Опираючись на рішення Гаазького суду, ЄС та інші держави можуть вводити санкції проти Росії. Тут вже є історична аналогія – теракт у Локербі. Захід довів вину уряду Лівії у теракті й обклав її санкціями. Зрештою, Каддафі видав виконавців і визнав причетність окремих чиновників до злочину.

Цей суд дає надію на те, що хай навіть через роки, але воєнні злочинці будуть обов’язково покарані. В тому числі та Путін.

Так, це відбудеться не завтра, проте перспектива — зрозуміла.

Підписуйтеся на «Орестократію (https://t.me/orestokratiia)», щоб знати більше.

Джерело

Новости Украины