Від знищення до відбудови: як відновлювали автомобільний міст через Десну у Чернігові

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

Від 5 липня у Чернігові запрацював автомобільний міст через Десну, який з’єднує місто з Києвом. Він тимчасовий, постійний міст ще у процесі будівництва. Нагадаємо, автомобільний міст зруйнували росіяни в ніч на 23 березня минулого року. Тоді на нього скинули щонайменше шість авіабомб. Який вигляд міст мав торік, як розчищали дно Десни від залишків конструкцій та снарядів та з якими труднощами зіштовхнулися під час будівництва — читайте далі.

5 липня 2023 року тимчасовий автомобільний міст через Десну, який сполучає Чернігів із Києвом, має такий вигляд.

А це ранок 23 березня минулого року. Такий вигляд міст мав після того, як його знищила російська авіація. Туди вночі скинули щонайменше шість авіабомб. Одна з них пробила міст, не здетонувала, зачепилася за опору і впала у воду.

Ці кадри Суспільне зняло торік у квітні. Тоді на дні Десни авіабомбу шукали сапери-водолази Держспецтрансслужби.

Пошуки ускладнювалися швидкою течією, поганою видимістю та залишками металевих і бетонних конструкцій на дні. Того ж дня місце, де була авіабомба, підірвали.

Влітку через Десну облаштували понтонну переправу і почали будівельні роботи. Будівельники компанії Autostrada займалися двома мостами паралельно – відновлювали тимчасовий та зводили новий.

У березні цього року начальник дільниці Борис Яровий у коментарі Суспільному розповідав про труднощі, з якими зіштовхнулися будівельники. Одна з них виникла, коли вони дійшли до русла річки, де на глибині 12 метрів була проїжджа частина мосту.

Начальник дільниці компанії Autostrada Борис Яровий. ФОТО: Суспільне Чернігів"З березня місяця 2022-го року фактично намило піску, землі, глини й різного сміття десь порядку 6,5-7 метрів над проїжджою частиною. Наша задача зараз стоїть в тому, щоб зруйнувати це накопичення ґрунту і вилучити з дна всі конструктиви, щоб ми могли повантажити труби, які виконують у нас роль стійок", — розповідав начальник дільниці компанії Autostrada Борис Яровий.

Тоді Борис Яровий пояснив, що тимчасовий міст розрахований на 2-3 роки експлуатації.

Новости Украины