Відбудова двох найбільших бібліотек Чернігівщини: скільки грошей треба та коли завершать ремонт

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: Суспільне Чернігів

На відновлення Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва, зруйнованої внаслідок російського авіаудару, передбачено понад 220 тисяч доларів. Ремонтуватимуть її за підтримки Світового фонду пам'яток. Про це під час брифінгу 17 серпня розповіла директорка департаменту культури та туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Людмила Замай. Нині у будівлі відновлюють несучі стіни. Ці роботи мають завершити до кінця вересня 2023 року. Чернігівську обласну універсальну наукову бібліотеку імені Русових почали відновлювати за гроші благодійників у 2022 році. Детальніше про відновлення двох найбільших бібліотек області — читайте у нашому матеріалі.

Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва

Ця будівля є пам'яткою архітектури місцевого значення, каже Людмила Замай. Вона була зруйнована під час авіабомбардування 11 березня 2022 року.

"Візитівка міста Чернігова, яка якраз у 2022 році святкувала б 120 років від дня заснування музею українських старожитностей Тарновського, який був відкритий в 1902 році. І цей музей, як ви знаєте, був перший на теренах Російської імперії. Ця будівля не була зруйнована за часів Другої світової війни".

Такий вигляд мала зруйнована обласна бібліотека для юнацтва. ФОТО: Суспільне Чернігів

Такий вигляд має бібліотека після того, як її почали відновлювати. ФОТО: Суспільне Чернігів

Обласну бібліотеку для юнацтва відновлюватимуть за гроші Світового фонду пам'яток. З ним підписали два меморандуми. На відновлення передбачили понад 220 тисяч доларів. Роботи вже виконані на понад 35 тисяч доларів.

"Перший меморандум був укладений у листопаді 2022 року, другий – у лютому 2023 року. За результатами першого меморандуму було проведено стабілізаційні роботи. Зокрема, було накрито дах спеціальною плівкою, щоб не відбувалося руйнування внаслідок негативних природних факторів", — каже Замай.

Директорка департаменту культури та туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Людмила Замай. ФОТО: Суспільне Чернігів

В рамках другого меморандуму відбувається відновлення несучих стін та даху. Зі сторони стадіону вже вдалося відновити несучу стіну, яка була повністю зруйнована. На цей етап передбачено 192 тисячі доларів.

"До цього велися роботи і обговорення з громадськістю. Ми виносили це на розгляд консультативної ради, яка працює з охорони культурної спадщини. Цей проєкт був розглянутий і повністю проаналізований. Там запропонована була така цікавинка, як влаштування у цій несучій стіні, яка зараз відновлюється, замість віконних пройомів, влаштування дверей. Це дасть можливість потім виходити з двору і влаштування там такого культурного простору".

Триває відбудова обласної бібліотеки для юнацтва. ФОТО: Суспільне Чернігів

Зі слів Людмили Замай будівельні роботи проходять з відновленням автентичних елементів, зі збереженням всіх креслень і побажань істориків, краєзнавців. Чи підписуватимуть третій меморандум, поки не відомо, каже Людмила Замай.

"Я маю сподівання, що третій меморандум, де буде внутрішнє оздоблення, і ми будемо відновлювати інтер'єри і комунікації, то як результат, буде повністю відновлений об'єкт культурної спадщини, пам'ятка архітектури і наша візитівка в музей українських старожитностей Тарновського. У нас друга стадія проєкту має бути завершена в вересні. Тобто, дах і стіни вже мають стояти до кінця вересня".

Катерина Гончарова — представниця світової організації World Monuments Fund в Україні, яка займається збереженням пам'яток культурної спадщини, розповідає, на будівлі зобразять лінію, яка символізуватиме шрам

"Цей шрам, який вона отримала внаслідок останніх подій, він так само має бути. Ми не маємо права його стирати, тому що він додає цінності споруді. Він ілюструє, символізує цю сталість, цю стійкість, якою, зрештою, всі українці пишаються, яку всі українці мають. Це буде кольорове маркування. Ми знайшли абсолютно чудових партнерів, які розробили і реалізують цей проєкт".

Представниця світової організації World Monuments Fund в Україні Катерина Гончарова. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових

В ніч на 30 березня 2022 року під час артилерійського обстрілу Чернігова збройними силами РФ постраждала тоді ще обласна універсальна наукова бібліотека імені Короленка. Пошкоджені були дах, вікна, комунікації, інтер’єри, фасад.

"Дане приміщення має подвійний статус об'єкта культурної спадщини. Це у нас пам'ятка історії і пам'ятка архітектури місцевого значення. Тому також передбачає відповідну процедуру погодження до будь-яких робіт", — каже Людмила Замай.

Такий вигляд мала бібліотека після артилерійського обстрілу. ФОТО: Суспільне Чернігів

Такий вигляд мала бібліотека після артилерійського обстрілу. ФОТО: Суспільне Чернігів

Зі слів Людмили Замай, в рамках бюджетних асигнувань Асигнува́ння бюдже́тне — повноваження розпорядника бюджетних коштів на здійснення платежів відповідно до бюджетного призначення.у 2022 році на відновлення 12 вікон витратили понад 300 тисяч гривень. Інші роботи виконували за кошти ТОВ "Український аграрний холдинг". Сума благодійних внесків склала вісім мільйонів гривень. Роботи вже виконані на сім мільйонів гривень.

"Благодійник нам відновлює повністю дах будівлі. І хочу наголосити на тому, що відновлення даху за часів незалежності відбулося вперше. Потім ще благодійник нам зробив вікна, на які не вистачило грошей, тепер у нас усі вікна є у бібліотеці. Зробив відкоси і планує ще встановити блискавкозахист".

Бібліотека після відновлення. ФОТО: Суспільне Чернігів

Відновлений дах у бібліотеці. ФОТО: Суспільне Чернігів

Також зі слів Людмили Замай, обласна державна адміністрація у 2023 році передбачила виділення 626 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації для проведення реставрації.

Скільки закладів культури пошкоджено в області

Від початку повномасштабного вторгнення на Чернігівщині пошкоджені 76 закладів культури. З них — 24 об'єкти культурної спадщини, це пам'ятки історії, монументального мистецтва та археології, та 18 культових споруд.Ку́льтова спору́да — споруда або комплекс споруд для культових, релігійних потреб, служіння Богу.

"Хочу зазначити, що ця цифра не є сталою на сьогодні, тому що доступ закритий до багатьох районів, які є прикордонними, які наразі ще знаходяться під обстрілами, і пам'ятки археології знаходяться в лісах і полях, і їх відвідування небезпечне. Думаю, після війни, ця цифра буде уточнюватись і буде змінена", — сказала Людмила Замай.

Новости Украины