Відродження українського одягу: що можна побачити на виставці сардаків у Чернівцях

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Виставка сардаків . Суспільне Чернівці

Дизайнерка Світлана Крачило адаптувала український традиційний верхній одяг – сардак – у сучасних тканинах, аби він був легшим та зручнішим. 12 таких сардаків презентувала в обласному краєзнавчому музеї у Чернівцях.

Про це Суспільному розповіла дизайнерка Світлана Крачило.

За її словами, у минулому це був дорогий одяг, а також складний у створенні – не всі могли виготовити його. Сардаки були поширені у західних областях України.

"Зараз в українців немає сардаків, тому що знову ж таки – це складний одяг і не дуже зручний, якщо у традиційному варіанті. Він теплий, громіздкий і досить тяжкий. Я спробувала адаптувати цей одяг у сучасних тканинах для того, щоб можна було його носити сучасній людині, яка спішить, біжить, їде у транспорті, і їй хочеться, щоб було зручно в одязі, який вона одягає", – каже Крачило.

Сардаки, які представлені на виставці, дизайнерка створила як обереги для військових, переселенців, дружин загиблих воїнів, митців та лікарів. Після виставки одяг віддадуть власникам.

Сардак. Суспільне Чернівці

"Сардаки трішки відрізняються, але всі вони споріднені. Споріднені кроєм, матеріалом виготовлення й основними принципами декорування", – каже дизайнерка.

Під час виставки відвідувачі можуть намотувати чорну нитку довкола каркасу стільки разів, скільки перепон для розкриття сили української культури їм спало на думку. Під час завершення виставки цю нитку розірвуть – це символізуватиме звільнення української сили.

Арт-об’єкт. Суспільне Чернівці

"Експозиція яскрава, колоритна, цікава. Вона надихає. Є своєрідним поєднанням минулого і теперішнього, яке буде актуальне і в майбутньому", – каже художниця, відвідувачка виставки Юлія Яковлева.

Сардак. Суспільне Чернівці

Виставка триватиме до 17 вересня. Її реалізували в межах проєкту "SARDAK:UA" за підтримки Українського культурного фонду. Проєкт покликаний популяризувати стилізований верхній одяг, що базується на українських автентичних образах. Натхненником проєкту є український письменник з Буковини Юрій Федькович, йдеться на facebook-сторінці проєкту.

Читати ще

Читати ще З екскурсією, ярмарком та розвагами для дітей: як у Чернівцях відзначатимуть 253-тю річницю з дня заснування Садгори

Читати ще Для відпочинку та втілення ініціатив молоді: у громаді на Буковині відкрили молодіжний простір

Читати ще Стрічка про буковинця Назарія Яремчука стала найкасовішим документальним фільмом в Україні

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Новости Украины