Війна відкинула інвестиційну привабливість України до рівня 2013 року – ЄБА


Війна відкинула інвестиційну привабливість України до рівня 2013 року – ЄБА

Фото: depositphotos.com

Інтегральний показник Індексу інвестиційної привабливості України у першій половині 2022 року впав до 2,17 бала з 5 можливих. Це значення – найнижче з 2013 року, йдеться у дослідженні Європейської бізнес асоціації (ЄБА).

Пів року тому показник індексу складав 2,73 бали. Для порівняння, під час активної фази пандемії COVID-19 індекс знижувався до 2,4 бала, а за часів Євромайдану – до 1,8 бала, що досі є найнижчим значенням за весь час проведення дослідження.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Оцінка генеральними директорами інвестиційного середовища в Україні погіршилась. Відсоток топменеджерів, які вважають його вкрай несприятливим, зріс удесятеро – з 5% до 53% за останні пів року.

Ще 34% вважають його радше несприятливим. Нейтрально оцінюють поточний інвестклімат 9% директорів та ще 4% вважають його сприятливим.

Найбільше позитивних оцінок ділового середовища було отримано від представників юридичного та консультаційного бізнесу, а також підприємств FMCG сфери.

Оцінка піврічної динаміки інвестклімату також значно погіршилася. Негативну динаміку спостерігають 79% інвесторів, ще 17% вважають, що діловий клімат не зазнав істотних змін.

Дещо кращі прогнози на наступні шість місяців. Тільки 38% очікують подальшого погіршення ситуації, тоді як 36% вважають, що інвестклімат не зазнає суттєвих змін, а 26% прогнозують його покращення до кінця року.

Попри війну, 91% компаній ЄБА планують продовжувати роботу на ринку України, а 55% мають намір інвестувати в Україну навіть у воєнний час. 12% вважають, що новим інвесторам вигідно заходитиме в Україну цього року, хоча 57% респондентів із цим не згодні.

Воєнна агресія Росії проти України очікувано очолила перелік факторів, які негативно вплинули на інвестиційний клімат, на другому місці – корупція, на третьому – слабка судова система.

Серед позитивних змін керівники компаній назвали надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, скасування мит та квот на український експорт та «транспортне безвіз» з ЄС.


Війна відкинула інвестиційну привабливість України до рівня 2013 року – ЄБА

Європейська бізнес асоціація проводить дослідження Індекс інвестиційної привабливості України з 2008 року. За всю історію виміру Індекс жодного разу не досяг позитивної зони – понад 4 бали. У поточній хвилі опитування взяли участь 102 директори найбільших міжнародних та українських компаній.

  • 15 грудня 2020 року Індекс інвестиційної привабливості України опустився до рівня 2013 року. 14 липня Індекс інвестиційної привабливості України покращився з 2,4 бала до 2,84 бала з 5 можливих за перше півріччя 2021 року. 24 листопада бізнес-клімат погіршився у всіх регіонах України протягом останніх 12 місяців. У грудні індекс знизився до 2,73 балів.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Джерело

Новости Украины