Війська США захищатимуть Тайвань у разі безпрецедентної атаки Китаю – Байден


Війська США захищатимуть Тайвань у разі безпрецедентної атаки Китаю – Байден

Джо Байден (Фото: EPA)

Армія США захищатиме Тайвань, якщо на острів відбудеться безпрецедентна атака Китаю. Про це американський президент Джо Байден заявив в інтерв’ю CBS.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

У нього запитали, чи США захищатимуть острів.

«Так, якщо фактично буде безпрецедентна атака», – відповів Байден.

Його попросили уточнити – на відміну від України, армія США, американські чоловіки та жінки захищатимуть Тайвань у разі вторгнення Китаю?

«Так», – відповів президент США.

Водночас після інтерв’ю представник Білого дому заявив, що політика США щодо Тайваню не змінилася. Офіційно США зберігають стратегічну двозначність щодо захисту острова американськими військами, але закон про відносини з Тайванем зобов’язує Вашингтон допомогти острову озброїтися для самооборони.

Читайте також: Тайвань заявив, що Китай імітує атаки на кораблі ВМС США

ДОВІДКА. Китайська Республіка (Тайвань) – визнана 17 країнами держава, Україна де-юре вважає її частиною КНР. До поразки від комуністичного режиму Мао Цзедуна у громадянській війні контролювала всю територію Китаю. З 1949 року контролює лише Тайвань та кілька невеликих островів. КНР вважає Тайвань своєю провінцією і заявляє про прагнення «мирного возз’єднання». Тайвань заявляє, що готовий чинити збройний опір у разі вторгнення.

Байден у травні заявив, що Вашингтон задіє армію, якщо Китай спробує захопити Тайвань силою. «Ми підтримуємо політику «одного Китаю», але це не означає, що Китай має юрисдикцію, щоб застосувати силу для захоплення Тайваню», – пояснив він позицію Вашингтона.

  • За даними CNN, заступник голови ЦРУ Девід Коен повідомив, що глава Китаю Сі Цзіньпін поставив армії КНР завдання взяти під контроль Тайвань до 2027 року, не виключаючи силового сценарію.

Читайте також: США збираються доозброїти Тайвань на $1,1 млрд

Джерело

Новости Украины