Військового з Хмельниччини після 10-місячної судової тяганини між невісткою та матір’ю поховали у Львові

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Військовослужбовця Сергія Зелінського з села Радівці на Хмельниччині, який загинув в червні минулого року в Бахмуті і тіло якого дотепер лежало в морзі, поховали у Львові, розповіла його мати Наталія Зелінська. За її словами, весь цей час тривала судова тяганина між нею та її невісткою стосовно того, хто має першочергове право ховати сина та чоловіка.

Військовослужбовця Сергія Зелінського, уродженця села Радівці, що на Хмельниччині, поховали на Личаківському цвинтарі Львова через 10 місяців після загибелі, розповідає його мати Наталія Зелінська. Жінка каже: весь цей час домагалася забрати тіло свого сина, щоб поховати Сергія в рідному селі.

Жителі Хмельниччини та Львова проводжають в останню путь загиблого воїна Сергія Зелінського, квітень 2024. Суспільне Хмельницький

"Я боролася, судилася. Всіма силами хотіла поховати дитину там, де він виріс, там, де мав багато друзів, але дякувати його односельцям, всі приїхали його провести в останню путь".

Односелець Денис Палига приїхав до Львова на похорон.

"Знаю Сергія років з 15. Завжди дружили, разом відпочивали, разом працювали. Всі знали Сергія, всі хорошої думки були про нього, село невелике", — каже Денис Палига.

Наталія Зелінська каже: всі ці місяці тіло сина лежало в морзі, бо в судах різних інстанцій вирішували, хто має право ховати бійця: мати чи невістка. Ухвала останнього суду була на користь вдови Ксенії, яка вирішила поховати чоловіка в Львові, де, за словами Наталії, невістка не мешкає. Чому Ксенія так вирішила, з'ясувати не вдалося: жінка відмовилася спілкуватися з кореспондентами Суспільного. Мати каже: її син познайомився з Ксенією інтернетом в березні 2023 року, коли лікувався у Львівському шпиталі після поранення, а за шість днів без повідомлень рідним побрався з Ксенією.

Військовослужбовці несуть труну з тілом загиблого Сергія Зелінського до Личаківського цвинтаря, квітень 2024. Суспільне Хмельницький

"Краще б такого не було", — висловила свою думку мати загиблого.

З її слів, незадовго після одруження син поїхав на передову і в червні загинув у Бахмуті. Наталія розповідає: зібрала теку документів, щоб забрати тіло свого сина з моргу та поховати на Хмельниччині, але невістка теж вимагала віддати їй тіло чоловіка.

"Я не вирішую. Якщо люди не можуть помиритися, не можуть вирішити, нехай це вирішить суд. Я не проти", — розповіла у 2023 році начальниця обласного бюро судово-медичної експертизи Наталія Козицька.

Личаківський цвинтар у Львові, де поховали загиблого військовослужбовця Сергія Зелінського, квітень 2024. Суспільне Львів

Хмельницький юрист Руслан Малий каже: вперше у своїй практиці стикнувся з таким спірним питанням.

"Закон не оперує черговість, хто ближчий родич, а загалом — тільки родичі. Є така негласна преюдиція, що дружина вже є ближчим родичем, ніж батьки", — пояснив адвокат.

Наталія Зелінська каже: Сергій загинув у 21 рік і був найстаршим із її п’яти дітей.

Що відомо про історію з тілом загиблого бійця

  • Мати загиблого у Бахмуті військовослужбовця Сергія Зелінського Наталія від червня цього року не може забрати з моргу тіло свого сина. Хоча, каже, має дозвіл прокурора й експертизу ДНК. За її словами, Сергія хочуть поховати й вони, і вдова, яка наразі мешкає за кордоном.

Новости Украины