Виключення України із заявки на проведення ЧС-2030. Що не так із причинами і чому мовчить УАФ

Виключення України із заявки на проведення ЧС-2030. Що не так із причинами і чому мовчить УАФ

Кубок мира. Фото: Getty Images

«Завдяки участі України у підготовці до ЧС-2030, ми продовжимо гуртувати довкола весь цивілізований світ. Продовжимо ще голосніше відверто говорити про війну на найвищих міжнародних платформах, щоб якнайшвидше її зупинити. Зупинити війну та зберегти Україну нашою спільною перемогою», – говорив у жовтні минулого року президент Української асоціації футболу Андрій Павелко, коментуючи повідомлення про можливе включення України до спільної заявки з Португалією та Іспанією на право проведення ЧС-2030.

Читайте також: Україну виключили із спільної заявки на проведення ЧС-2030

Але вже майже тиждень керівництво Української асоціації футболу мовчить і ніяк не коментує ситуації з виключенням нашої країни з цієї заявки. І це справді дивно і незрозуміло.

Як розвивалися події

Спочатку Португалія та Іспанія планувала подавати спільну заявку від двох країн. У жовтні у закордонних ЗМІ з’явилася інформація, що обидві піренейські країни можуть включити до заявки Україну. Нібито такий перебіг подій схвалив Президент України Володимир Зеленський і знайшов підтримку урядів Португалії та Іспанії, які збиралися віддати нашій країні проведення матчів однієї або декількох груп.

Незадовго до Нового року, а якщо точніше 26 грудня, вже УАФ офіційно підтвердила спільну подачу заявку з Іспанією та Португалією.

«Україна, Іспанія та Португалія подали спільну заявку на проведення Чемпіонату світу з футболу-2030! Важливо, що УЄФА підтримав ініціативу, і мрія багатьох поколінь українських уболівальників отримала практичну нагоду для втілення, – йшлося у повідомленні Асоціації. –  Матчі ЧС-2030 в Україні, Іспанії та Португалії підкреслюватимуть єдність Європи від Лісабона та Мадрида до Києва, Донецька, Луганська та Севастополя. Ця подія стане символом перемоги футболу! Перемоги заради миру у всьому світі! Історичним цей чемпіонат світу стане ще й тому, що саме 2030 року відзначатиметься 100-річчя від початку турніру світової першості».

Читайте також: Україна може стати четвертою країною у загальній заявці Іспанії, Португалії та Марокко на ЧС-2030

Але вже в березні з’явилися повідомлення про те, що Україну можуть замінити в заявці на Марокко. Першим про це повідомили марокканські ЗМІ. Пізніше інформацію підтвердив і Король Марокко.

Чому виключили Україну

Офіційних версій чи заяв сторін немає. Є лише повідомлення у ЗМІ, причому всі вони різняться. Спочатку йшлося про те, що причиною такого рішення стали війна, яка триває в Україні, яка відбиває масштабне вторгнення росії, кримінальні провадження проти президента Української асоціації футболу Андрія Павелка, територіальна близькість Марокко до Іспанії та Португалії.

Виключення України із заявки на проведення ЧС-2030. Що не так із причинами і чому мовчить УАФ

Андрій Павелко, facebook.com/andriy.pavelko

Пізніше з’явилася версія про «втручання української влади у справи Асоціації футболу, що є неприйнятним з боку ФІФА та УЄФА».

Що дивує у цих версіях

У принципі все, крім пункту про територіальну близькість Іспанії, Португалії та Марокко.

По-перше, про війну в Україні було відомо і до рішення про включення нашої країни до спільної заявки з Португалією та Іспанією.

По-друге, перше рішення суду про обрання запобіжного заходу Павелка у вигляді арешту на два місяці, на яке було подано апеляцію, винесли 29 листопада – до офіційного оголошення УАФ рішення про спільну заявку на право проведення ЧС-2030.

По-третє, якщо вірити тим самим ЗМІ, до ухвалення рішення про включення України до заявки було залучено і Президента нашої країни, що якось не в’яжеться з подальшими звинуваченнями у втручанні держави.

То що змінилося за два з половиною місяці після оголошення рішення про спільну заявку України, Іспанії та Португалії? Чи заявку було подано/прийнято раніше, а офіційне оголошення від УАФ у грудні – «подарунок» уболівальникам на Новий рік та спроба антикризової компанії?

Що кажуть колишні партнери щодо заявної коаліції

Поки що ситуацію прокоментувала тільки Федерація футболу Іспанії. Її заява підтверджує включення до заявки Марокко та залишає місце для маневру Україні. Щоправда, тепер, якщо все ж таки Україну знову включать до числа учасників, заявку подаватимуть від чотирьох країн.

“Федерації футболу Іспанії та Португалії вірять, що Асоціація футболу України та її президент впораються з труднощами, які вони переживають зараз, щоб подати спільну заявку від чотирьох країн”, – йдеться в офіційній заяві організації.

Що каже УАФ

Найдивніше в цій історії – відсутність пояснень, або, якщо хочете – підтвердження/спростування чи оголошення власної позиції з цього питання з боку Української асоціації футболу (Sport Arena запит до УАФ надсилала минулої середи). Зрозуміти, чим продиктовано таке мовчання керівництва організації, яка управляє та відповідає за розвиток всього українського футболу, складно.

Не будуватимемо конспірологічних теорій, просто оцінимо кілька речей. А саме: скільки потрібно УАФ, щоб сформувати позицію з деяких питань

  • Усунення Печерським судом з посади президента УАФ Андрія Павелка – 30 хвилин
  • Усунення Печерським судом з посади генсека УАФ Юрія Записоцького – 30 хвилин
  • Презентація Зенітом форми від технічного партнера УАФ Joma – 12 годин
  • Виключення України із спільної заявки за право проведення ЧС-2030 – чекаємо на сьомий день

Хто тепер змагатиметься за право проведення ЧС-2030

Поки що є повідомлення про три можливі заявки. Крім вже згаданої заявки Португалія/Іспанія/Марокко свої кандидатури на спільне проведення виставили Саудівська Аравія/Єгипет/Греція та Уругвай/Аргентина/Чілі/Парагвай.

ФІФА обере господарів ЧС-2030 17 травня 2024 року, на 74-му конгресі організації.

Богдан Грищук

Джерело

Новости Украины