Використання генераторів під час відключень світла: який вплив на довкілля і здоров’я

Генератор біля кіоску на одному з ринків Києва. Cуспільне

Масове використання дизельних генераторів під час вимкнень електроенергії може спричинити погіршення якості повітря і негативно позначитися на здоров'ї людини. Спекотна погода може посилити вплив.

Про це в коментарі Суспільному розповів еколог Сергій Карлащук.

За його словами, у складі викиду від генераторів є оксиди азоту, оксиди сірки, чадний газ, вуглекислий газ, завислі часткиЗавислі частки — це складна суміш оксидів азоту тощо. Це окремі речовини і вони входять до складу викидів від генераторів. , вуглеводні, сполуки свинцю. Під дією тепла можуть утворюватися так звані вторинні забруднювачі, наприклад приземний озон.

"Чадний газ — отруйна речовина, викликає кисневе голодування і задуху, завислі частки проникають глибоко у легені і викликають захворювання дихальних шляхів. Викиди від генераторів сприяють утворенню кислотних дощів (оксиди азоту і сірки), смогів. Порівняно з транспортом, вплив може бути незначним, але за масового одночасного використання — це може становити небезпеку", — зазначив експерт.

Еколог додав, що масове використання генераторів спричиняє суттєве шумове забруднення атмосфериОдна з форм хвильового, фізичного забруднення, адаптація організму до нього є неможливою. Це також може негативно позначитися на здоров'ї людини, зокрема, викликати дратівливість, головний біль і втому.

"Правильні дії (при використанні генераторів — ред.): дотримання безпечних відстаней від натовпу і людей, що часто порушується, вчасне обслуговування, вибір екологічно безпечних моделей", — розповів Сергій Карлащук. Читати ще

Читати ще У Києві приймають заявки від ОСББ на компенсацію за купівлю генераторів і зарядних станцій

Джерело

Новости Украины