Вікторія Нуланд: як піонервожата з Одеси зробила політичну кар’єру в США

Вікторія Нуланд – одна з найяскравіших і найвпливовіших жінок не тільки в американській, а й у світовій політиці: всі політичні процеси, що відбулися на земній кулі в цей час у різних країнах, так чи інакше пов’язані з її ім’ям. Але найчастіше про Нуланд говорять у зв’язку з Україною, на що, окрім суто політичних, є й інші, не менш важливі причини.

Біженці від єврейських погромів

Дідусь Вікторії Нуланд – Меєр Нудельман – жив у Бессарабії, у селі Новоселиця під Одесою. Коли юнакові було 19 років, сім’я, як і багато хто на той час, після початку єврейських погромів у Російській імперії, переїхала до Америки. Там Меєр зустрів бабусю Вікторії, Віче, її родина втікала до країни великих можливостей із Білорусі. Батько Вікторії, Шервін Нудельман, виріс в Америці: він здобув гарну освіту, став професором Єльського університету, де викладав історію медицини та біоетику, і за свою викладацьку діяльність був нагороджений золотою медаллю Американського філософського товариства. Вікторія була першою дитиною у нього та його дружини Рони. На той час, коли вона народилася, батько вже переробив своє прізвище на європейський лад – Нуланд.

Відео дня

Choate Rosemary Hall та Університет Брауна

Юність Вікторія провела у Choate Rosemary Hall – приватному коледжі для еліти у штаті Коннектикут. У цій найпрестижнішій школі-пансіоні в Америці особлива увага приділяється не лише наукам, а й формуванню сильного, стресостійкого характеру та особистості загалом, недарма у різні роки там навчалися Джон Кеннеді, Майкл Дуглас та інші відомі у всьому світі американці. Випускники Choate Rosemary Hall отримують можливість продовжити навчання у 8 університетах Ліги Плюща – неформальної асоціації найкращих вищих навчальних закладів США. Нуланд після закінчення вибрала для отримання подальшої освіти Університет Брауна, в якому студенти самі можуть вирішувати, що саме їм вивчати. У «Брауні» з ідеологічних міркувань не існує юридичного та комерційного факультетів, натомість є окремі кафедри єгиптології та математики. Вважається, що університет дає найкращі знання в галузі гуманітарних та природничих наук, Нуланд у ньому закінчила факультет державної політики.

Дипломатка та координаторка європейських країн

Нуланд розпочинала свою кар’єру як дипломатка – вона працювала в американських місіях США в Китаї, Монголії та Росії. Першою значущою політичною посадою Вікторії стала посада заступниці директора зв’язків із країнами колишнього Радянського Союзу. У її віданні були питання ядерного роззброєння колишніх радянських республік – Білорусі, України та Казахстану. Займалася вона і політикою США щодо країн колишньої Югославії – Косова та Боснії.

Нуланд зіграла значну роль під час війни в Іраку – вона була першою заступницею радника із зовнішньої політики віцепрезидента США Діка Чейні з 2003 по 2005 рік. Після цього – з 2005 до 2008 року – вона була послом США при НАТО в Брюсселі, а під час другого президентського терміну Джорджа Буша-молодшого зосередилася на європейській підтримці НАТО в Афганістані.

При адміністрації Барака Обами Нуланд призначили спеціальним посланцем зі збройних сил у Європі, а також взяла на себе роль представниці Держдепартаменту США. У травні 2013 року вона обійняла посаду держсекретарки у справах Європи та Євразії, а через чотири місяці 18 вересня прийняла присягу – на цій посаді Нуланд курувала 50 країн світу, серед них і Україну.

У період президентства Дональда Трампа Нуланд вимушено пішла в тінь, але після інавгурації Джо Байдена повернулася до американської політики – в 2021 році вона отримала посаду заступника держсекретаря США. Варто зазначити, що Вікторія успішно працює не лише в начальницьких кабінетах, а й там, де безпосередньо робиться політика тієї чи іншої країни. Так, у 1986-87 роках вона майже вісім місяців провела, працюючи перекладачем на радянському рибальському траулері, а в серпні цього року відвідала Нігер, де щойно відбувся державний переворот, провела переговори з військовими, що було не тільки дуже важливо, а й досить небезпечно.

З любов’ю до України

З Україною Вікторію Нуланд пов’язують особливо близькі відносини, причому зобов’язана вона цим не лише своїм походженням. Приїхавши до Одеси у 2014 році, Нуланд розповіла журналістам, що в Україні, яка є її малою батьківщиною, вона вже вдруге – влітку 1982 року, будучи студенткою, Нуланд по обміну працювала вожатою в піонерському таборі «Молода гвардія», який вважався другим за значенням після «Артека» у Радянському Союзі та першим – в Україні. Грошей із бюджету йому не шкодували, тому туди отримували путівки діти, які досягли особливих успіхів у навчанні, сини великих чиновників і партійної еліти, і навіть школярі з капіталістичних країн – Франції, Англії, Фінляндії. Нуланд тоді було 20 років, хлопці називали її просто Вікі, і ті, хто працював тоді в таборі, досі згадують, що спілкуватися з нею було легко – вона чудово розмовляла мовою своїх предків. До речі, Нуланд також чудово знає французьку і непогано розмовляє китайською. Опанувала вона цю непросту мову під час перебування в Китаї – з 1986 по 1987 вона працювала в Гуанчжоу, де і вивчила її.

«Серця американців обливаються кров’ю за Україну»

Під час української Революції гідності, ставши її основною координаторкою від США, Нуланд підтримувала демонстрантів на Майдані. Саме вона у своєму виступі перед членами Фонду США-Україна озвучила суму інвестицій на побудову демократії у нашій країні, яка становила 5 мільярдів доларів. Нуланд також вважають ключовою прихильницею постачання в Україну оборонної зброї. Разом із держсекретарем Джоном Керрі та міністром оборони Ешемом Картером у 2016 році Нуланд закликала карати чиновників-корупціонерів: настав час закликати до відповіді тих, хто довгий час обманював український народ, та викорінити хворобу корупції.

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну Вікторія прийняла бік нашої країни. «Єдине, чого ми хочемо, – говорила вона тоді, – щоб Росія вийшла з України і дозволила Україні стати вільною та незалежною країною, добрим сусідом для всіх». За її словами, у перші тижні війни весь світ думав, що 100 російських батальйонів, які оточили Україну, захоплять Київ і повалять уряд. Але мужній опір українців як на полі бою, так і в тилу, де кожна родина – за умов відсутності тепла та світла – працювала, щоб підтримати свою країну, буквально вразив усіх. «Серця американців обливаються кров’ю за Україну», – сказала Вікторія.

Кохання та спільні інтереси

Політика втрутилася й у особисте життя Нуланд, здійснивши на неї позитивний вплив. Вікторія та її чоловік Роберт Каган покохали одне одного, розмовляючи про демократію та роль Америки у світі – причому сталося це на одному з перших побачень. Познайомив молодих людей батько Вікторії, який був знайомий із зятем задовго до його одруження з Вікторією: тестя та зятя пов’язували дружні стосунки. Загальна пристрасть, що об’єднала їх тоді, не згасла до цього дня. Роберт Каган – історик і письменник, прихильник теорії Льва Троцького, засновник неоконсервативного проєкту «Нове американське століття», що пише для Єльського університету. Основну тему досліджень та творчості якого можна визначити зі слів з одного його есе: «Наддержави не йдуть у відставку». Каган наполягає на постійної відповідальності Америки за формування світового порядку, безпосередній стосунок до чого має політична діяльність його дружини. У подружжя Каган-Нуланд двоє дітей – дочка Олена та син Девід.

Джерело

Новости Украины