Вікторія Семерня: “Працювати лікарем-фахівцем у Німеччині я зможу після численних іспитів та 6 років роботи лікарем-асистентом»


Лікар-фтизіатр КНП «ОКПД», експерт відділу охорони здоров’я Краматорської міської ради за напрямком «Фтизіатрія», лікар-фтизіатр Центру сімейної медицини №1 Краматорська Вікторія Семерня евакуювалася до Німеччини. І зараз вивчає мову, знайомиться з країною, з її законодавчою базою та ін.


“Східний проєкт” поцікавився у Вікторії Семерні, чи можуть українські лікарі працевлаштуватися у Німеччині і як це відбувається.

«Все залежить від рівня знань німецької мови та спеціальності в Україні»

Так, все можливо, але дуже складно, і це тривалий процес. Хоча все залежить від рівня знань німецької мови та спеціальності в Україні. Я ніколи не планувала переїжджати до Німеччини. Але так склалися обставини. Мене покликала подруга. Я взяла тарифну відпустку на місяць, сподіваючись пересидіти. Але як виявилося, що війна не на 2-3 тижні, і я залишилася в Німеччині.

Мови не знала зовсім. Тому я розпочала вивчення з нуля. Без знання мови у Німеччині можна працювати лише у хоспісі санітаром, та й то не скрізь.

Я пішла шляхом інтенсивного вивчення мови, щоб не гаяти часу. 25 квітня 2022 року пішла на інтеграційний курс німецької, рівень А1-В1. Успішно склала іспит і зараз розпочався курс В2.

Для того, щоб почати працювати асистентом лікаря, потрібен рівень мови В2+спеціальний іспит медичної німецької мови (FSP). Якщо отримаю сертифікат В2, я можу вже подавати документи на цей іспит. Але я планую після В2 пройти курс С1 медичний, на якому готують до цього іспиту, щоби було більше шансів його скласти. Кожен курс триває приблизно 6 місяців + проміжки між курсами.

При кращому розкладі, орієнтовно через 2 роки можна працювати лікарем-помічником. Це не лікар, це, як інтерн, без спеціалізації і ти можеш йти працювати у будь-який напрямок, але пріоритет надається тому, де є досвід.

Після іспиту медичної мови FSP є можливість 2 роки працювати в Німеччині лікарем-помічником без підтвердження диплома. Після FSP бажано, якнайшвидше, подати документи на підтвердження диплома, бо вони розглядаються щонайменше 10 місяців, іноді — більше року.


«Треба буде складати іспит по всім профілям, починаючи від акушерства та хірургії, закінчуючи педіатрією»

Для фахівців, які здобули медичну освіту за межами Євросоюзу, необхідно не лише скласти мовний іспит, а й підтвердити, що медична освіта, здобута за межами Німеччини, є еквівалентною німецькій освіті.

У Німеччині існує 2 способи підтвердження диплома лікаря: через Gutachten – експертизу навчального плану та Kenntnisprüfung – іспит на знання медицини, на кшталт державного іспиту в університеті після 6 курсу. Для отримання апробації в Німеччині через Гутахтен потрібно надати німецьким відомствам детальну навчальну програму з університету за 6 років навчання, а також за всі роки післядипломної освіти. Такий навчальний план зазвичай складає 150-300 сторінок і включає список усіх тем, з усіх предметів, які вивчав лікар. Переклад та підтвердження у німецьких юристів такої кількості сторінок є досить витратною справою. Але це дозволяє уникнути іспит Kenntnisprüfung. У разі успіху вам можуть частково визнати стаж роботи до Німеччини. Але цей метод підтвердження вимагає фінансів і в 70% випадків за підсумком експертизи лікар може отримати відмову, і все одно треба підтверджувати дипом через іспит.

Відмова може бути через виявлення великих дефіцитів в освітній програмі України, порівняно з Німеччиною. Велике значення має спеціальність.

У Німеччині 6 курс інституту практичний, розділений на 3 частини (хірургія, інтенсивна терапія, терапія). В Україні практична частина це, по суті, інтернатура. Я закінчувала інтернатуру за спеціальністю «Фтизіатрія та пульмонологія». У Європі немає спеціальності «Фтизіатрія», тому мої шанси підтвердження диплому через експертизу практично зведені до нуля.

Мені треба буде складати іспит по всім профілям, починаючи від акушерства та хірургії, закінчуючи педіатрією.

Іспит Kenntnisprüfung — це усний іспит з кількох клінічних дисциплін. Іспит проводиться не обов’язково за тією спеціалізацією, за якою лікар планує працювати у Німеччині. Дисципліни, за якими лікар повинен буде складати іспит, визначаються за 2-4 тижні до самого іспиту, тому готуватися необхідно до всіх предметів.

Кожному лікарю дістається хірургія та терапія. Третім предметом часто обирають той, яким лікар планує працювати. Четвертий предмет – це лотерея. Може дістатись анатомія, фармакологія, мікробіологія, офтальмологія, дерматологія та багато інших дисциплін.

Мінусом також є те, що підтверджуючи диплом через іспит, не зараховується стаж поза Німеччиною. У разі успішного складання Kenntnisprüfung (іспит на знання медицини), я можу працювати лікарем-помічником у будь-якій точці Німеччини без обмежень за часом.

«Через 8-10 років від першого уроку німецької мови, можеш працювати лікарем-фахівцем»

Якщо я хочу стати лікарем-фахівцем, то я маю відпрацювати близько 6 років у лікарнях Німеччини, записуючи всі свої практичні маніпуляції до спеціальної книги, де це засвідчується підписом та печаткою завідувача відділення.

Щоб стати лікарем-фахівцем пульмонологом, необхідно обов’язково відпрацювати лікарем 6 місяців у інтенсивній терапії, 2 роки у загальній терапії та близько 3 років за профілем за яким плануєш отримувати спеціалізацію. Після цього з книгою практичних навичок записуєшся на іспит і отримуєш спеціалізації. Тож, через 8-10 років від першого уроку німецької мови, можеш працювати лікарем-фахівцем

Хоча багато хто залишається працювати лікарями-помічниками на постійній основі. Відмінність у статусі та заробітній платі. Так в основному обов’язки ті самі, як і у лікаря, хіба що трохи менше відповідальності.

Ну і в Німеччині навіть лікар-асистент має зарплату вищу за мінімальну і може дозволити собі нормальне життя. Але я ще не визначилася, чи буду тут будувати кар’єру з нуля, чи повернуся в Україну. Все залежить від того, на скільки затягнеться війна і які наслідки будуть, де будуть мої батьки, що буде з житлом і які будуть фінансові перспективи. Неможливо зараз будувати якісь плани.

Поки що просто намагаюся не втрачати час і йти шляхом навчання з можливою перспективою підтвердження диплома в Німеччині через іспит. Тим більше зараз Німеччина оплачує навчання та сприяє інтеграції. Але це все складно як морально, так і фізично, особливо коли не планував міграцію, а війна внесла свої корективи.

Джерело

Новости Украины