Вікторію Рощину утримували в одному з найжорстокіших російських СІЗО у Таганрозі – правозахисниця

Акція за безумовне звільнення з російського полону журналістки Вікторії Рощиної та всіх українських медійників, Київ, травень 2024 року. Національна спілка журналістів України

Журналістку Вікторію Рощину, про загибель якої у російському полоні стало відомо напередодні, росіяни утримували у СІЗО №2 міста Таганрог Ростовської області РФ. За словами колишніх бранців, цей ізолятор відомий "найжорстокішими тортурами".

Про це у Facebook повідомила виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Тетяна Катриченко.

За її словами, Вікторію Рощину утримували як мінімум у двох тюрмах. Йдеться про виправну колонію №77 у Бердянську та СІЗО №2 у Таганрозі.

"Обидва місця з перших місяців повномасштабного вторгнення росіяни використовують для утримання як українських військових, так і цивільних, зокрема, жінок. Таганрог (Бердянськ насправді також – там катували електричним струмом) відомий як одне з найбільш для українців жорстких місць утримання на території РФ. Його називають пеклом на землі. Зокрема, у Таганрозі тримають "азовців" з Азовсталі. Звільнені розповідають про страшні муки. Там усі, з кого хочуть зробити злочинців, зізнаються у злочинах – обговорюють себе. Потім їх переводять у Ростов та судять", – йдеться у дописі Катриченко.

Правозахисниця розповіла, що Вікторію утримували у Таганрозі щонайменше з травня до вересня 2024 року.

"У камері-одиночці. Напередодні обміну 13 вересня 2024 року Рощину та ще мінімум одну жінку з Мелітополя вивезли з Таганрогу. Куди – невідомо. За даними російської сторони Вікторія Рощина померла 19 вересня 2024 року", — додала вона.

Як пише МІПЛ, посилаючись на розповіді звільнених військовополонених, охорона ізолятора в Таганрозі використовує для тортур – гумовий кийок, дерев’яний молоток та електрошокери. Полонених б’ють під час "прийомки", щоденних обшуків і допитів. На допитах їх змушують зізнатися у злочинах, які вони не вчиняли.

"Зі мною у камері сидів чоловік. Його щодня водили на допити. Абхази сказали, що битимуть, поки він не підпише зізнання. Топили його у воді, кидали ганчірку на обличчя і заливали водою. В результаті він все підписав", – розповідає один зі звільнених військовополонених, ім’я якого МІПЛ не називає з міркувань безпеки.

Новости Украины