«Вільна українська»: як у Вінниці проходять безплатні курси з вивчення мови

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Заняття курсу «Вільна українська» у приміщенні бібліотеки. Суспільне Вінниця

Відвідування курсу безкоштовне. Усі витрати взяла на себе міськрада. У Вінницькій громаді такі заняття проводять із 2022. Цьогоріч вони проходять на базі міської бібліотеки №1.

Сам проєкт, під нього розроблена програма, включає у себе 12 годин: поділені вони на блоки. Ми вже вивчили історію виникнення української мови, як вона створювалася, які є іншомовні слова, лексикологію та морфологію”, — розповіла Світлана Бабчинська.

Відвідувачі курсу «Вільна українська». Суспільне Вінниця

Серед 17 слухачів курсу, які прийшли на заняття до Світлани — Галина із Сєвєродонецька. У Вінниці жінка проживає з 2022. Вона працює у терцентрі психологом.

Я вивчала українську, її знаю, але, як і більшість, спілкувалася російською. Але потрібно не лише розмовляти українською мовою, але і мислити. Тому я тут й цього і навчаюся”, — розповіла Галина.

Відвідувачі курсу «Вільна українська» на занятті. Суспільне Вінниця

Уродженка Татарстану Разіля розповіла Суспільному, що саме розмовна українська дається важко. У Вінниці разом із чоловіком, дітьми та онуками проживають із 2014 року. До повномасштабного вторгнення Росії в родині спілкувалися російською, тепер переходять на українську. Її вивчає другий рік поспіль.

“Дається тяжко дуже, але пробуємо. Мені більше не правопис, а говорити важко. Не вистачає мови розмовляти, запасу слів. Я хочу, але ще погано виходить говорити, бо правопис нормальний”, — сказала Разіля.

Зошит Леоніда Дьомінова. Суспільне Вінниця

Маріуполець Леонід Дьомінов показав Суспільному робочий зошит з української. Як у шкільні роки, сказав, у ньому конспектує лекції та виконує домашні завдання.

Вивчали лексикологію, фразеологію, активну та пасивну лексику. На сьогодні було домашнє завдання — скласти розповідь про улюблені місця, які я бачив. Я склав про річку Південний Буг у Сабарові, бо ми там живемо”.

Новости Украины