Вінницькі рятувальники розповіли, як правильно користуватися альтернативними джерелами енергії

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Генератор. Ілюстративне фото. Фото: Суспільне Вінниця

Чотири людини отруїлися чадним газом на Вінниччині протягом листопада. Такі дані МОЗ України. До летальних наслідків може призвести, зокрема, неправильне використання генераторів, буржуйок, електрообігрівачів, газових шаф та балонів. Як правильно користуватися цими приладами, нагадали вінницькі рятувальники.

Суспільне Вінниця

На брифінгу, який провели 12 грудня, наголосили на експлуатації лише сертифікованих товарів, аби у подальшому уникнути фатальних наслідків.

Щодо генераторів, то їх потрібно встановлювати на відкритій місцевості на відстані не менше шести метрів до будівлі. Газові балони рятувальники радять не заправляти на повну та уважно читати інструкцію перед використанням.

Суспільне Вінниця

"Потрібно встановлювати генератори на відкритій території, на відстані не менше шести метрів до дверей і вікон. Так само ємності з пальним потрібно встановити на відстані двох метрів, щоб не було загоряння. Потрібно встановити його так, щоб на нього не потрапила вода після опадів, щоб не було ураження струмом електроживлення.

Також на сьогоднішній день люди використовують пальники, балони газові для нагріву і приготування їжі. Газові балони радимо не заправляти на повну, тому що зі зміною температурного режиму це може призвести до його вибуху. Якщо там вісім літрів, то радимо заправити тільки на шість, щоб газу було, як розширитися", – каже заступник начальника відділу пожежної безпеки ГУ ДСНС у Вінницькій області Роман Олійник.

Суспільне Вінниця

За словами начальника медико-санітарної частини ГУ ДСНС у Вінницькій області Володимира Іващука, аби надати допомогу людині, яка отруїлася чадним газом, потрібно спершу впевнитися у власній безпеці.

"Основною із перших ознак отруєння чадним газом є головний біль, часте серцебиття, запаморочення. На більш важких етапах отруєння – це втрата свідомості та координації, може призвести і до зупинки дихання. При наданні домедичної допомоги потрібно, в першу чергу, впевнитися у власній безпеці. Спочатку постраждалих потрібно максимально швидко евакуювати з цієї зони отруєння і надати доступ до свіжого повітря, й одразу викликати швидку", – каже Володимир Іващук.

Новости Украины