Вінницький апеляційний суд залишив у силі арешт 200 гектарів маку та техніки в Жмеринському районі

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Поле маку. Суспільне Вінниця

Що відомо про арешт посівів маку та техніки

Агроном і власник підприємства Віктор Демидов пояснює, що збирання маку розпочалося 10 серпня. Проте після втручання поліції процес був зупинений. Правоохоронці конфіскували техніку, зокрема комбайни, та арештували зібраний урожай. Це призвело до того, що врожай маку почав перезрівати і втрачати свою якість.

"Мак вже перестояв, перезрів, і зараз, навіть якщо ми продовжимо збір, не зможемо отримати заплановану кількість насіння", – розповів Демидов.

Він стверджує, що підприємство діяло в рамках закону, маючи всі необхідні документи на вирощування маку та дотримуючись ліцензійних умов, встановлених Кабінетом Міністрів України. За його словами, єдиним моментом, де вони відхилилися від вимог, стала відмова від послуг поліції охорони. Натомість підприємство користується послугами приватних охоронних компаній, що мають відповідні ліцензії.

Поле маку. Суспільне Вінниця

Демидов наголосив, що всі документи, які підтверджують законність господарської діяльності, були надані органам досудового розслідування. Він також зауважив, що поліція охорони намагається нав'язати свої послуги, хоча законодавство дозволяє використовувати приватні охоронні структури з аналогічними правами.

Що кажуть в Державній службі з контролю за наркотиками

Екс-директор Державної служби з контролю за наркотиками Олег Дзісяк прокоментував ситуацію, зазначивши, що проблеми у цій сфері виникають через недосконалість законодавства, яке є застарілим і суперечливим. Зокрема, норми, що стосуються охорони посівів, конфліктують із сучасними ліцензійними умовами.

"Закон про обіг наркотиків прийнятий в 1995 році. І тому там є багато норм, які були на той момент актуальними, але в розрізі сьогоднішнього законодавства вони суперечливі і не дають можливості розвиватися галузі. Це норми, які стосуються не тільки охорони посівів за рахунок поліції, і це норми коли поліція вчинює свій регіляторний вплив в господарську діяльність, прописуючи свої вимоги паралельно з ліцензійними умовами. Якщо сфера господарської діяльності ліцензійна, то перш за все є базові принципи ліцензування. Є політика держави, яка фундаментальні речі заклала і сказала, що будь-які відносини в сфері ліцензування мають відповідати принципам ліцензування", — зазначив Олег Дзісяк.

Рішення суду

Зараз триває досудове розслідування частиною 2 статті 310 Кримінального кодексу України, а Жмеринська окружна прокуратура ініціювала арешт полів і техніки. Попри оскарження цього рішення у Вінницькому апеляційному суді, арешт залишається в силі. Тим часом підприємство продовжує нести втрати через неможливість збору врожаю.

Новости Украины