Виплати за корів і землю: як отримати держпідтримку малим агровиробникам і фізособам на Рівненщині

За інформацією: Суспільне Рівне.

Фото: Суспільне Рівне

Понад три сотні заявників, які займаються сільським господарством на Рівненщині, подали заявки для отримання фінансової підтримки від держави. Про це в ефірі Українське радіо Рівне розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку ОВА Надія Переходько. Йдеться про дотації на утримання корів та обробіток угідь.

Кому передбачена допомога

Агровиробники області можуть отримати 3 100 гривень за гектар оброблювальної землі та 5 300 гривень за утримання однієї корови. Субсидія на одиницю оброблювальних угідь надається як дрібним товаровиробникам, суб'єктам господарювання, ФОП, так і фізособам, які мають в користуванні від 1 до 120 гектарів землі, пояснює Надія Переходько.

"Щодо дотації на корів, то обмеження не менше трьох і до ста корів. Але вимога є і по землі, що це має бути офіційно оформлена земля, яка має бути у реєстрі речових прав. Якщо ми говоримо про дотацію з утримання корів, то це мають бути корови, які проідентифіковані, щоб в реєстрі, який підтягується в системі ДАРДержавний аграрний реєстр , в громадянина є три і більше ідентифікованих корів", — уточнює директорка департаменту.

Як можна подати заявку

Вона акцентує, що Державний аграрний реєстр — це єдиний електронний майданчик, через який можна оформити заявку на допомогу від держави. Для реєстрації в ньому потрібен електронний підпис, який знадобиться, щоб зайти й підписати документи:

"Це не є складна процедура, тому що багато сьогодні жителів села мають карточки ПриватБанку і можуть за 2-3 години замовити і виготовити електронний ключ, щоб підписати свою заявку. Зареєструвавшись, підтягуються дані щодо кількості землі, тварин. Якщо це суб'єкт господарювання — підтягується їхній код ЄДРПОУ, види діяльності й в нього є свій особистий кабінет, і в цьому ДАРі він може ознайомитися з усіма видами підтримок, які будуть існувати в державі".

Надія Переходько пояснює, що йдеться про державну підтримку, гранти та благодійну допомогу. У цьому держреєстрі можна ознайомитися з усіма доступними видами підтримки агровиробника, а подавши заявку, відслідковувати, чи вона погоджена, чи повернута на доопрацювання. В особистому кабінеті вказуються також банківські реквізити і людину повідомляють, що на банківський рахунок надійшли ці гроші.

До якого часу оформити заявку

"У держбюджеті передбачено 1,5 млрд грн і в постанові прописано, що коли будуть кошти використані — заявки прийматися не будуть. Тому ми рекомендуємо якнайраніше їх подати, бо тим більше ймовірність, що ви отримаєте повну суму передбачених коштів", — додає вона.

Тим, у кого неідентифіковані корови чи не оформлена земля, рекомендує це зробити й скористатися можливістю подати заявку. Почали їх приймати з 5 вересня і планують завершити 15 листопада.

"Така підтримка актуальна для невеликих суб'єктів господарювання, яким сьогодні, можливо, складніше здійснювати діяльність, порівняно з великими підприємствами, в яких потужна техніка, великі площі земель. У кого до 120 гектарів — це ті, що вирощують овочеві культури, зернові, хтось посіяв кукурудзу, сою, пшеницю, тому вони фінансово знаходяться в нерівних умовах", — каже директорка департаменту.

Надія Переходько додає, що з малими товаровиробниками сьогодні не надто охоче працюють банки, відтак вони не мають достатньої кількості обігових коштів. Саме тому і потрібні ці дотації.

"Хочу звернути увагу на суму, яка може бути максимальна: по бюджетній дотації за одиницю оброблюваних угідь — 372 тисячі грн. Якщо говоримо про дотацію на корову, то 530 тис. грн. Варто зазначити й те, що як суб'єкт господарювання, так і фізичні особи можуть скористатися лише одним напрямком і кожен для себе вибирає, що вигідніше", — уточнює вона.

Коли чекати виплат

Станом на кінець вересня з Рівненщини подали 336 заявок, понад сто з них оформили ті, хто має поголів'я корів і понад двісті заявників — на одиницю оброблюваних угідь.

"Не дивлячись на те, що тих, хто має поголів'я корів в пропорційному відношенні менше, але вони більш активні щодо подачі документів. Тому що, якщо навіть є три корови, а це — 5 300 тис. грн на корову, то це для фізособи суттєва підтримка", — каже Надія Переходько.

Вона зазначила, що згідно з порядком, затвердженим Кабміном, заявки, подані у вересні, впродовж десяти днів розглядають регіональні відділення фонду:

"Формується реєстр і подається до Державного фонду підтримки фермерських господарств. Там також десять робочих днів. Можна сказати, що ці кошти мають бути у першій декаді листопада. Тобто майже місяць піде ще на опрацювання".

З питань отримання держпідтримки Надія Переходько радить звертатися за номером телефону: 067-928-89-71.

Читайте також

  • Намальована на тканині: у музей подарували карту чеських земель на Рівненщині ХІХ століття
  • У Рівному частині переселенців дали продуктові сертифікати
  • У Рівному стартував ремонт вулиці, яка веде до пологового. Коли планують завершити

Ми у Twitter

Новости Украины