Вірменія звернулася по військову допомогу до ОДКБ у конфлікті з Азербайджаном


Вірменія звернулася по військову допомогу до ОДКБ у конфлікті з Азербайджаном

Нікол Пашинян (Фото: Дмитро Астахов/ЕРА)

Єреван звернувся до ОДКБ по військову допомогу «для відновлення територіальної цілісності Вірменії та забезпечення виведення азербайджанських збройних сил з території Вірменії». Про це в ході урядової години в Національних зборах сказав прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, повідомляє Арменпрес.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Зазначається, що Вірменія звернулася до ОДКБ на підставі четвертої статті договору, в якій йдеться про те, що агресія проти однієї з держав-членів вважається агресією проти інших країн.

«Ми звернулися до ОДКБ за допомогою, зокрема військовою, для відновлення територіальної цілісності Вірменії та забезпечення виведення азербайджанських збройних сил з території Вірменії», – заявив Пашинян.

«Ми розглядаємо як політичну мету те, що агресор має залишити територію Республіки Вірменія», – додав прем’єр.

Пашинян назвав скликання засідання ОДКБ 13 вересня задовільним фактом, висловивши думку, що відбулося щире та відкрите обговорення. «Думаю, що на даному етапі ухвалено мінімально необхідні рішення з погляду оцінки ситуації», – сказав він.

  • 27 вересня 2020-го в Нагірному Карабаху почалися наймасштабніші з 1994-го бої з активним застосуванням Азербайджаном дронів. 8 листопада 2020-го Азербайджан узяв місто Шуша.
  • У ніч на 10 листопада 2020-го Пашинян повідомив про припинення війни: Єреван пішов на поступки. Росія ввела війська в Лачинський коридор між Вірменією й Нагірним Карабахом.
  • 26 серпня 2022 року армія Азербайджану увійшла до Лачина, який майже 30 років контролювала Вірменія, а з грудня 2020-го був під контролем російських військових.
  • 13 вересня між Вірменією та Азербайджаном відбулося нове загострення конфлікту. Пашинян зателефонував російському диктатору Володимиру Путіну, голові Держдепу США Ентоні Блінкену та президенту Франції Емманюелю Макрону, Єреван також вирішив звернутися до російського військового блоку ОДКБ.

Читайте також: РФ може використати Вірменію та Азербайджан для відволікання уваги від України – Блінкен

Джерело

Новости Украины