За інформацією: Суспільне Вінниця.
Світлана несе козам їсти. Суспільне Вінниця
"Щоб вона їла, пила молоко натуральне. Потім я купила ще дві кози, потім взнала, що можна сир варти в домашніх умовах", — розповіла жінка.
У Кришталевому на Луганщині Світлана працювала на шахті. Тож козина ферма для неї стала чимось новим. У соцмережах жінка вчилася і кіз доглядати, і сир варити. Сарай для кіз та місце для випасу облаштували самотужки. Поряд відкрили й сироварню.
Кози. Суспільне Вінниця
"Основне стадо я вирощувала сама. Воно міцне, сильне, пристосоване до погодних умов — це зааненська порода. Я купувала козлів та сама їх вирощувала з поїлок і розмножувала стадо. Є вожак стада — це Карася, її всі бояться. Роги обрізали, бо вони дуже б’ються за лідерство", — сказала Світлана Щучак.
"Я гуляю з ними, їсти роздаю, відчіплюю, причіплюю", — сказала Марія.
Кози. Суспільне Вінниця
Кожну з вісімнадцяти кіз дівчина знає на ймення. Має й своїх фавориток.
"Лола, Ліза, Віталіна, Дучі, Мая, Белла, Люся, Карася, Фрося, Міла, Вєра та Чіпаліна. Мої улюблені Вєра та Люся. У тому році вона була найменша, а зараз я на ній уже катаюся верхи. Вона любить, коли я її чухаю. Вона була маленька, я її із поїлки вирощувала", — розповіла дівчинка.
Світлана доїть козу. Суспільне Вінниця
Світлана розповіла, що з козиного молока виготовляють крафтові сири та йогурти.
"Уже менше, сезон закінчується. Вже 20 літрів дають, а влітку — це 40 літрів було на 18 кіз, то це нормально було. Раніше влітку, то я щодня варила сир, а тепер треба збирати два дні, щоб зварити сир. Тримаю в охолоджувачі.
Світлана готує сирний продукт. Суспільне Вінниця
З Суспільним Світлана Щучак поділилася рецептом приготування сулугуні та рикоти.
"Десерт. Туди з ваніллю та какао. Це треба спершу зварити молочко, і так утворюється сиркова маса. Трохи цукру, і вимішуємо. Тут заквашується згусток на сулугуні, він кислотності набирає 5 годин уже".
Сири. Суспільне Вінниця
Всього на своїй сироварні виготовляють 18 позицій товару.
"Вершкове масло, сири напівтверді. Це вершковий, альпійський, мармуровий чистий та з пажитником. М’які сири — це фета, рикота, рикота з кропом, десерт. Витяжні сири — це моцарела, халумі, моцарела копчена. Йогурт та молоко. Ціна на сир — 400-450 грн, витяжні дешевше. Йогурт — 60. Молоко — 50 грн.
Сири та йогурт. Суспільне Вінниця
У планах Щучаків — на весну розширити стійло і збільшити поголів’я кіз. На малу батьківщину повертатися не будуть. Тут, на Вінниччині, обжилися.