Вища рада правосуддя звільнила голову Полтавського апеляційного суду Сергія Гальонкіна

За інформацією: Суспільне Полтава.

Суддя Сергій Гальокін. Видання Правова еліта України

12 вересня Вища рада правосуддя ухвалила рішення щодо звільнення судді Полтавського апеляційного суду Сергія Гальонкіна. Підставою стало вчинення дисциплінарного проступку.

Про це повідомили на офіційному сайті Вищої ради правосуддя.

Процедуру звільнення здійснювали на підставі подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення судді з посади. Причина — істотний дисциплінарний проступок, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді.

Хто такий Сергій Гальонкін

За даними із видання "Правова еліта України", Сергій Гальонкін народився 1 січня 1961-го року у Полтаві. Із 1984-го до 1989-го року навчався в Харківському юридичному інституті, де отримав диплом за спеціальністю "Право­знавство" та кваліфікацію юриста. Із 1983-го року почав служити в органах внутрішніх справ. Після цього працював юрисконсультом Полтавської обласної спілки споживчих товариств.

1992-го року Сергія Гальонкіна призначили суддею Київського районного суду Полтави. Після цього він працював суддею судової палати з розгляду цивільних справ обласного суду.

Із 2011-го року працював заступником голови Апеляційного суду Полтавської області. А 2017-го його обрали на посаду голови суду.

"Це багаторічний голова Полтавського апеляційного суду, який мешкає у будинку-церкві площею понад 600 квадратів", — йдеться на офіційній сторінці Центру протидії корупції.

За що звільнили Сергія Гальонкіна

За даними НАБУ, Сергій Гальонкін збирав у себе адвокатів та інших суддів Полтави та домовлявся із ними про вирішення справ на свою користь щодо проваджень. Вони стосувалися кермування автомобілів у стані алкогольного сп'яніння. Одним із таких водіїв виявився син місцевого судді.

"Спершу Дисциплінарна палата ВРП вирішила "покарати" суддю доганою. НАБУ і сам суддя оскаржили це рішення, і ВРП вже у повному складі вирішила звільнити суддю. Зрозумівши, що справа йде до звільнення, Гальонкін різко почав "хворіти". Суддя двічі підряд подавав клопотання про відкладення розгляду. Але сьогодні (12 вересня – ред.) ВРП вирішила розглядати справу Гальонкіна без нього", — повідомляє Центр протидії корупції.

Під час засідання Вищої ради правосуддя професорка Оксана Кваша запропонувала звільнити суддю з посади. Цю пропозицію представники ВРП підтримали одноголосно. Відтак Сергію Гальонкіну не виплачуватимуть вихідну допомогу та довічні суддівські виплати.

Читати ще

Читати ще Справа голови Полтавської громади Олександра Мамая: подробиці із засідання в апеляційному суді

Новости Украины