Вистачить усім: Чернігівщина отримала понад 450 тисяч таблеток йодиду калію

Чернігівська область отримала понад 450 тисяч таблеток йодиду калію. Цього із запасом вистачить для всього населення відповідного віку, якщо виникне потреба у прийомі такого засобу.

 

Це —  спеціальний препарат, який допомагає зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу у разі аварій на атомних об’єктах.

 

Найближчими днями партію препарату розподілять серед закладів охорони здоров’я області. Ті, своєю чергою, передадуть його до сімейних лікарів.

 

Згодом саме сімейні лікарі розповсюдять таблетки серед населення Чернігівщини — під час планових прийомів або за окремим запрошенням. Отже, більшості людей спеціально звертатися за ними нема потреби. Ті ж, хто не має декларації із сімейним лікарем, зможуть отримати йодид калію у медичному закладі за місцем проживання самостійно.

 

Таким чином, усі жителі області, які цього потребують, матимуть препарат на руках на випадок надзвичайної події.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ПОНАД 2800 МЕШКАНЦІВ ХВОРІЮТЬ НА ГРВІ

 

Йодид калію призначають немовлятам, дітям та дорослим до 40 років у випадку викиду в довкілля радіоактивних речовин. Люди, старші 40 років, такої профілактики не потребують — з віком щитоподібна залоза перестає поглинати йод, і цей препарат може їм тільки нашкодити.

 

Також його не призначають тим, у кого  повністю видалена щитоподібна залоза.

 

Звісно, «про всяк випадок» приймати йодид калію не можна. Його вживають виключно у разі радіоактивного викиду або безпосередній його загрозі. Тому здійснювати йодопрофілактику можна виключно після офіційного оповіщення. Таке оповіщення в разі потреби організують органи влади через усі доступні ЗМІ та канали комунікації.

 

Джерело — пресслужба Чернігівської ОВА

 

Фото — ілюстративне.

 

Источник

Новости Украины