Вітаміну С в аптеках Чернігова достатньо, але від COVID-19 він не врятує: думка лікаря

На цьому тижні до нашої редакції звернувся читач, який скаржився на дефіцит вітаміну С в чернігівських аптеках. Чоловік нарікав на те, що тепер немає чим проводити профілактику коронавірусу та грипу. Ми зацікавились цією темою та вирішили дізнатись, чи дійсно в Чернігові є проблема з поставками вітаміну С та як він взагалі впливає на захищеність людини від COVID-19, грипу та ГРВІ.

Вітамін С організм людини не виробляє

За словами лікаря-ревматолога Чернігівської обласної лікарні Оксани Меженської, вітамін С, або аскорбінова кислота, як й інші вітаміни, необхідний для нормальної життєдіяльності людського організму. Він бере участь у синтезі сполучної тканини, виступає як антиоксидант тощо. У разі його нестачі в організмі може виникнути порушення синтезу колагену, ламкість судин, що проявляється синцями, кровоточивістю ясен або іншими кровотечами. Також дефіцит вітаміну С може сам по собі посприяти розвитку різних хвороб.

– Організм людини не здатен синтезувати вітамін С, тому ми маємо отримувати його з їжею. У рамках здорового збалансованого харчування мають бути присутні продукти, які містять вітамін С. Добова доза становить 75–90 мг на добу. Найбільше вітаміну С міститься у шипшині, солодкому та гіркому перці, броколі, брюссельській капусті, смородині, квашеній капусті, – зазначила пані Меженська.

Проте у підвищених дозах вітамін С може нанести шкоду організму: викликати нудоту, блювання, діарею, головний біль, сприяти утворенню каменів у нирках. Тому не варто перебирати з вищезгаданими продуктами або ж з вітамінними пігулками.

Не знайшов, але він є

Можемо заспокоїти читача, який звернувся до нас з питанням дефіциту вищезгаданого вітаміну в чернігівських аптеках. Зараз його достатньо, і причому в різних мережах аптек за різними цінами: від 10 до 115 грн за упаковку вагою 500 мг. Проте використовувати його як профілактичний препарат від коронавірусу, грипу чи ГРВІ немає сенсу.

– Користь вітаміну С у боротьбі з вірусними захворюваннями перебільшена. Ще у 70-ті роки вийшла низка публікацій щодо користі його в лікуванні застуди. З цього і почалася популярність цього засобу. Пізніші дослідження не знайшли доказів позитивного впливу вітаміну С у лікуванні та профілактиці ГРВІ. Зокрема, у базі клінічних досліджень Cochrane зазначається, що вітамін С не здатний зменшити частоту ГРВІ у населення, тому немає необхідності в його додатковому прийомі, – говорить Оксана Меженська.

Тож варто дотримуватись усіх протиепідемічних заходів, соціальної дистанції, частіше мити руки, носити маску – і тоді ризик захворіти на коронавірус, грип або ГРВІ буде мінімальним.

Будьте здорові!

Источник

Новости Украины