Вітренко: «Нафтогаз» має домовленості щодо постачання газу через Baltic Pipe

Вітренко: «Нафтогаз» має домовленості щодо постачання газу через Baltic Pipe

Фото: REUTERS/Pavlo Palamarchuk

НАК «Нафтогаз Україна» має попередні домовленості про постачання газу через нещодавно відкритий газопровід Baltic Pipe. Про це голова правління НАК Юрій Вітренко розказав «Інтерфаксу-Україні».

— Ми можемо зараз отримувати газ через цю трубу, і ми маємо попередні домовленості з постачальниками такого газу, і є навіть вільна потужність у трубі, яку, так би мовити, неформально залишили саме для «Нафтогазу», для України, – наголосив Вітренко.

За його словами, компанія на даний час не має необхідних коштів для імпорту газу через Baltic Pipe за поточними цінами.

— Але проблема в тому, що 1 млрд куб. м, який ми могли б купити через цю трубу для споживання майбутньої зими, коштує $2 млрд за поточними цінами. Й «Нафтогаз» зараз не має таких грошей, щоб купити цей газ, – пояснив голова компанії.

Вітренко додав, що спецфонд, що був створений для імпорту газу, мав наповнюватися, зокрема, міжнародними донорами. Але наразі він поки порожній.

—  Далі все залежить від того, наскільки результативною буде місія МВФ (…), і, можливо, буде важлива донорська конференція з німцями вже наприкінці жовтня. Після цього можна буде сказати, наскільки великі шанси (наповнення фонду – ІФ-У)», – наголосив Вітренко.

Він відмітив важливість відкриття Baltic Pipe для України.

— Це добре, що з’явився такий додатковий варіант отримувати точно не російський газ для України, й ми ним скористаємося, коли буде можливість, – сказав голова «Нафтогазу».

Газопровід Baltic Pipe об’єднав газотранспортні системи Польщі та Данії для постачання газу з Норвегії. Газопровід зможе транспортувати 10 млрд куб. м природного газу на рік до Польщі та 3 млрд куб. м – із Польщі до Данії. Введення його в експлуатацію відбулося наприкінці вересня.

Джерело

Новости Украины