Влада обговорила готовність Сум до другого етапу медреформи

У Сумах відбулось засідання членів робочої групи з питань удосконалення діяльності та функціонування комунальних некомерційних підприємств – закладів охорони здоров’я міста Суми, що надають спеціалізовану медичну допомогу, в умовах реформування.

Засідання відбулось під головуванням очільника міста Олександра ЛИСЕНКА, за участі заступника міського голови Максима ГАЛИЦЬКОГО, в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олени ЧУМАЧЕНКО, директорів комунальних некомерційних підприємств закладів охорони здоров’я міста, депутатів та працівників структурних підрозділів міської ради.

На початку засідання міський голова зауважив, – владою проводиться масштабна системна робота щодо забезпечення відповідності медичних закладів Сум чинним вимогам Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Протягом останніх років з міського бюджету було спрямовано значне фінансування на зміцнення матеріально-технічної бази медичних закладів. У багатьох лікарнях проведено капітальний ремонт, придбано сучасне медичне обладнання, яке дозволяє розширити спектр надання медичних послуг пацієнтам і покращити якість діагностики та лікування.

«Перший етап реформи, стосовно первинної ланки медичної допомоги, в Сумах пройшов досить успішно. Зараз необхідно згуртуватися і скоординувати дії влади міста, депутатів, керівників лікарень та медпрацівників для успішної реалізації змін на вторинному рівні медичної допомоги», – підкреслив міський голова Олександр Лисенко.

Члени робочої заслухали інформацію кожного керівника лікувального закладу щодо очікуваних надходжень від НСЗУ, обговорили та визначили проблемні питання кожної з лікарень міста.

Нові та єдині для всіх правила фінансування медзакладів від НСЗУ запроваджуються вже з 1 квітня. Оскільки обсяг коштів, передбачених для реалізації програми медичних гарантій у відповідності до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» є обмеженим, тому заклади охорони здоров’я, які укладуть договори про медичне обслуговування, будуть отримувати оплату від НСЗУ винятково за надані пацієнтам медичні послуги, виникає багато запитань.

Як зауважив очільник Сум, місцева влада максимально дофінансовує галузь, з моменту впровадження реформи децентралізації, щорічно на фінансування медицини з міського бюджету виплачують до субвенції понад 100 млн гривень.

Підготовка до реформи триває, – наразі спеціалісти відділу охорони здоров’я аналізують передбачувані надходження фінансів від НСЗУ і фактичні потреби, аби з початком реформи уникнути ризиків та забезпечити в місті якісне функціонування галузі.

В свою чергу директори комунальних некомерційних підприємств – лікарень працюють над укладанням договорів з НСЗУ.

Члени робочої групи висловили занепокоєння питанням повного фінансування МОЗ України дороговартісних препаратів лікування, – це також один із головних ризиків процесу реформи.

Присутні на засіданні взяли до відома інформацію керівників лікувальних установ щодо підготовки до другого етапу реформи медицини та дійшли згоди в питанні продовження впровадження заходів, спрямованих на оптимізацію медичних установ.

Нагадаємо, другий етап медичної реформи в Україні стартує з 1 квітня. У рамках реформи вторинної (спеціалізованої) ланки медичної допомоги впровадять гарантований пакет медичних послуг. Його обсяг визначатиметься з урахуванням потреб пацієнтів, клінічної доцільності, економічної ефективності та забезпечення рівного доступу до послуг. За направленням лікаря можна буде отримати понад 50 лікувальних і діагностичних процедур.

Источник

Новости Украины