Вогонь дійшов до городів: у селі Соколівське на Кіровоградщині горіла суха трава

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Соколівка. Вогонь дійшов до городів, почали горіти кущі та дерева. Суспільне Кропивницький

Такі пожежі шкодять тваринам, які живуть у траві. Також виділяються парникові гази й забруднюється повітря, найбільша шкода – для ґрунту, який втрачає родючість, пояснив еколог Микола Ковальов.

"Мікроорганізми, тварини найпростіші, від котрих залежить процес ґрунтонакопичення, тому що органіку ми спалили і залишили радіоактивні елементи".

За його словами, залежно від того, який шар ґрунту згорів, він відновлюватиметься від п'яти до двадцяти років.

"У цих людей буде проблема з бур’янами на наступний рік. Тут річка поруч, бур’яни такі як, пирій, мишій, вони будуть освоювати територію, амброзія також".

У Соколівці вигоріло 500 квадратних метрів трави, розповіла речниця служби з надзвичайних ситуацій в області Оксана Король. За її даними, такі пожежі характерні для цього періоду року, коли на вулиці суха та спекотна погода.

"Якщо ви працюєте на присадибній ділянці, у саду, на городі, у полі або просто відпочиваєте, не забувайте обережно поводитись з вогнем. Не підпалюйте суху траву, не кидайте не погашені сірники або недопалки, перш ніж розпалити багаття, розчистіть для нього місце від сухої трави радіусом до одного метру. А перед тим, як піти, залийте його водою і не залишайте, поки від нього йде дим або пара".

У Соколівці вигоріло 500 квадратних метрів трави. Суспільне Кропивницький

Штрафи за спалювання сухої трави

І за навмисний, і за ненавмисний підпали є адміністративна й кримінальна відповідальність.

  • За самовільне спалювання рослинності або її залишків (стаття 77 з приміткою 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення) — штраф від 3060 до 12 240 гривень. Якщо це посадовець, то сума варіюється від 15 300 до 30 600.
  • За знищення й пошкодження вогнем лісу або поля (стаття 245 Кримінального кодексу) — штраф від 91 800 тисяч гривень до 153 тисяч гривень і обмеження та позбавлення волі від двох до п'яти років.
  • Якщо ці дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки — позбавлення волі від п'яти до десяти років.
  • Підпали під час воєнного стану (стаття 113 Кримінального кодексу України) можуть прирівняти до диверсії й позбавити волі на 15 років або ув'язнити довічно з конфіскацією майна.

Пожежа у Соколівці. Вогонь дійшов до городів. Суспільне Кропивницький

На Кіровоградщині більше фіксують пожеж сухої трави та сміття з липня, сказала речниця. Якщо порівняти з червнем, їх збільшилось у майже три з половиною рази. У липні зафіксували 426 пожеж, у червні — 125.

Причину пожежі у селі Соколівське рятувальники з’ясовують.

Новости Украины