«Вони не титани і мають право на відновлення»: у Хмельницькому відбувся пікет щодо встановлення чітких термінів служби

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

У Хмельницькому 8 червня відбувся пікет щодо встановлення чітких термінів служби. На нього вийшли десяток дружин та рідних військовослужбовців, які були мобілізовані до лав ЗСУ після повномасштабного вторгнення.

"Хочу, щоб він міг сказати "Досить", — пояснює свою участь у мирному пікеті за чіткі терміни служби дружина українського добровольця, хмельничанка Марія Кожевнікова. Як розповіла Суспільне Хмельницький, в обласному центрі це така дванадцята акція. Сьогодні вона менш чисельна. Зазвичай на неї, зі слів Марії, виходять два-три десятки людей, цього разу — десять.

"Я б хотіла, щоб у нього була можливість звільнитися, коли він для себе вирішить, що вже не може. Скаже: "Досить". Щоб він міг написати рапорт, і спокійно звільнитися", — говорить Марія.

Пікет щодо встановлення чітких термінів військової служби у центрі Хмельницького. 8 червня 2024 рік. Суспільне Хмельницький

За словами жінки, своїм пікетом вони вимагають прийняття закону, який дозволить їхнім рідним на законних підставах звільнятися з військової служби після певного терміну.

"Тому що наразі ніяких термінів не передбачено, і добровольці, які пішли в перші дні, фактично приречені там залишитися", — каже Марія Кожевнікова.

Такий плакат тримали учасниці пікету щодо встановлення чітких термінів військової служби у Хмельницькому. 8 червня 2024 рік. Суспільне Хмельницький

Тетяна Петрук на акцію до Хмельницького приїхала з Красилова. Розповіла, її чоловік — вчитель історії та правознавства — пішов до війська в перший день повномасштабного вторгнення.

"Я була дуже проти, бо я його вже чекала з АТО, я знаю, що то таке. Та там хоча б ми знали, що він там рік. І три місяці він був на нулі, а три їх виводили. На даний час він взагалі не виходить з нуля", — говорить учасниця акції.

Донька військовослужбовця, яка вже понад два роки не обіймала рідного батька, теж прийшла з мамою на пікет у Хмельницькому. 8 червня 2024 рік. Суспільне Хмельницький

Хмельничанка Тетяна Висоцьких на пікет прийшла із донькою. Вдома, каже, на батька чекає ще син. Чоловік Тетяни служить із березня 2022 року.

"Це не люди-титани, це не залізні люди, вони перебувають у надважких умовах. На даний час вони вже перейшли всі межі своїх сил і терпіння, фізичних і моральних. Ми вважаємо, потрібні чіткі терміни для того, щоб їх хтось замінив, щоб вони побули зі своїми рідними і відновили сили", — каже Тетяна.

Завершився пікет мирною ходою десятьох учасників по вулиці Проскурівській.

Новости Украины