Восьмигласники, артбуки і лабораторії: 10 фактів про бібліотеки Тернопільщини

За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Фото: ТОУНБ

У Тернопільській області діє 736 публічних бібліотек, із них 668 – сільських бібліотек-філіалів, 17 – бібліотек для дітей і 3 – обласні книгозбірні. 108 публічних бібліотек області є офіційними партнерськими хабами проєкту Міністерства цифрової трансформації України "Дія. Цифрова освіта". Про це йдеться на сторінці департаменту культури і туризму Тернопільської ОВА у соцмережі.

Бібліотечний фонд книгозбірень області нараховує понад 6 мільйонів примірників. Щороку публічні бібліотеки області відвідують понад 3 мільйони людей.

Найстарішими книжками у фондах головної книгозбірні області є "Октоїх" та "Тріодіон"

«Октоїх» (восьмигласник). Фото: Вікіпедія

«Октоїх» (восьмигласник) – канонічна богослужбова книга, яка містить церковні служби для шести буденних днів тижня та для неділі. Книга надрукована в Почаївській Лаврі 1758 року, текст старослов’янський. Ще одне видання – "Тріодіон", друкарня Старопігівського Успенського Братства, 1730 року. Книжка містить піснеспіви та молитви, присвячені Великому посту та Великодню.

Найбільшою і найстарішою публічною бібліотекою є обласна універсальна наукова бібліотека

Вона була заснована 15 листопада 1939 року на базі місцевих громадських бібліотек, зокрема, українських, польських та єврейських товариств "Просвіти", Товариства школи людової, Єврейського товариства імені Йосипа Перля, приватних книжкових колекцій окремих осіб.

Зустріч із першокурсниками в найстарішій і найбільшій бібліотеці. Фото: ТОУНБОбласна бібліотека для дітей залучила понад 8 тисяч доларів США для створення "Бібліомістечка"

За ці кошти обладнали п'ять ігрових майданчиків, придбали сучасне комп’ютерне і мультимедійне обладнання: сенсорні монітори, інтерактивну SMART-дошку, ігровий пристрій Kinect-Xbox 360, планшети пісочної анімації, 3-D ручки, настільні ігри. Провели понад вісімсот заходів.

Учасники заходів в обласній бібліотеці для дітей. Фото: Обласна бібліотека для дітейУ Тернополі діє "Бібліотека-музей національної іграшки"

Створений музей у 2013 році на базі міської бібліотеки для дітей № 5. В експозиції – десятки етнічних ляльок. Усі експонати – ручної роботи. Іграшки з глини, ляльки-мотанки, лялька-попик, скандинавські ляльки-тільди, ляльки, які читачі привезли з різноманітних подорожей світом. Колекція поповнюється.

Експонати музею національної іграшки. Фото: Бібліотека №5В обласній бібліотеці для молоді діє єдина в Україні мультимедійна бібліотечна лабораторія "МедіаСтарт"

Це – сучасний простір для розвитку технічної творчості молоді, навчання в сфері ІТ дисциплін для будь-якого віку. Тут зустрічаються учасники клубу робототехніки, проводять навчання з графічного дизайну, програмування з інтернет-маркетингу, організовують ІТ-табори. За результатами впровадження цього проєкту бібліотека отримала престижну нагороду на всеукраїнському рівні – "Бібліотека року – 2019"

Заняття у «МедіаСтарт». Фото: Обласна бібліотека для молодіБібліотека-музей "Літературне Тернопілля" розташована на "Віллі Грабовських" – архітектурній пам’ятці ХІХ століття

Основою фондів музею стали книги, документи, особисті речі, світлини та картини з приватних колекцій та архівів відомих письменників та літературознавців краю.

«Вілла Грабовських» у Тернополі. Фото: ВікіпедіяБібліотеки Тернополя єдині в Україні встановили рекорд, занесений до Національного реєстру рекордів України в номінації "Колекції"

Йдеться про збірку мистецьких книг – артбуків, виготовлених власноруч за допомогою різних технік виконання. На сьогодні в колекції тернопільських бібліотек вже є 75 таких ексклюзивних книг, Присвячені вони видатним особистостям, серед яких Олександр Смик, Дарія Чубата, Сергій Лазо, Василь Махно, Йосип Сліпий, Андрей Шептицький, Іван Франко, Т. Шевченко тощо.

Новости Украины