Вперше в історії Запорізька АЕС працює на 100% встановленої потужності | Новости Энергодара

За 37-річну історію Запорізької атомної електростанції підприємство вперше несе навантаження, що дорівнює 100% встановленої потужності та становить 6040 МВт.

Після підключення 30 листопада о 12:24 енергоблока №2 ЗАЕС до мережі найбільша атомна електростанція Європи – Запорізька – працює всіма шістьма енергоблоками. Завдяки зусиллям колективу ЗАЕС другий енергоблок вдалося підключити до Об’єднаної енергосистеми України на 6 діб раніше запланованого терміну.

«Вперше в історії Запорізька АЕС видає історичний максимум електроенергії для потреб населення та промисловості України. Це визначна подія!» – переконаний т.в.о. генерального директора Запорізької АЕС Дмитро Вербицький.

Досягти максимального рівня навантаження Запорізької АЕС стало можливим  завдяки самовідданій праці атомників, а також після успішної реалізації Енергоатомом масштабного проєкту – розширення відкритого розподільчого пристрою (ВРП-750) станції та введення в роботу четвертої повітряної лінії 750 кВ – підстанції «Каховська».

«До введення в експлуатацію лінії і нового ВРП-750 кВ на ЗАЕС технічне обмеження становило 5300 МВт, що не дозволяло атомній станції видавати повну наявну потужність 6000 МВт», – пояснив пан Вербицький.

Тепер шість енергоблоків ЗАЕС працюють без будь-яких мережевих обмежень, виробляючи додатково більше 17 млн кВт·г електроенергії щодня.

Керівник Енергоатома Петро Котін відзначив, що реалізуючи подібні стратегічні для держави проєкти, НАЕК «Енергоатом» як найбільший виробник електроенергії в державі піклується про стійкість та надійність функціонування Об’єднаної енергосистеми.

За його словами, саме атомна генерація стабільно забезпечує виробництво 55% від усієї електроенергії, сумлінно виконуючи покладені на Компанію спеціальні обов’язки із забезпечення населення країни найдешевшою електроенергією.

«Вперше в історії НАЕК працює 14-ма енергоблоками з наявних 15-ти. Під час нинішнього осінньо-зимового періоду Енергоатом стає не просто базовою, а основною генерацією, гарантуючи безпечне та стабільне проходження опалювального сезону», – підкреслив пан Котін.

Наприкінці січня 2022 року до енергосистеми планують підключити п‘ятнадцятий енергоблок (РАЕС-4) після перевантаження палива і проведення підготовчих робіт до вивантаження відпрацьованого палива на Центральне сховище ВЯП.

Нагадаємо, протягом листопада до енергосистеми підключили три атомні енергоблоки (№1 Южно-Української АЕС,  №3 Рівненської АЕС, №4 Запорізької АЕС), достроково завершивши ремонтні роботи.

Джерело: energoatom.com.ua

Источник

Новости Украины