Вперше в Україні: вінницьке ОСББ отримало кредит на встановлення сонячної електростанції

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Двір будинку у Вінниці. Суспільне Вінниця

Загальна вартість проєкту, за словами Калашнікова, сягає 1,4 мільйона гривень. 70% від цієї вартості сонячної електростанції повертає держфонд енергоефективності, 40% — за встановлення компенсує місто.

"В нас є частина своїх коштів на рахунках, які ми акумулювали за певний період часу. Ми беремо кредит в банку під 7%. Коли встановлюємо станцію на наш рахунок, подаємо до фонду енергоефективності, вони нам відшкодовують до мільйона гривень і частину відшкодовує ВМР за програмою співфінансуванння. Ми гасимо кредити і все. Мешканцям, які проживають в будинку, не буде нічого вартувати. Через те, що наші гроші і кредитні є. Додаткового фінансування ми не збираємо", — сказав голова ОСББ.

За словами Валентини Копецької – заступниці директора міського департаменту житлового господарства, там закладають кошти в міру надходження заявок від ОСББ.

Фонд "Гріндім" компенсує 70% на обладнання, але не більше мільйона. Затверджено порядок проведення капремонту системи електропостачання з встановлення СЕС. Співвласники будинків подають пакет документів після схваленої заявки держфондом енергоефективності. Це протокол загальних зборів, проектно-кошторисної документації та гарантійний лист на оплату співфінансування. Можуть скористатись, як ОСББ, так і співвласники багатоквартирних будинків", — розповіла Валентина Копецька.

Гроші міськрада відшкодовує лише після виконаних робіт. Поки у Вінниці встановити енергогенерувальне обладнання за державною програмою "5-7-9" виявило бажання лише одне ОСББ, зазначила Валентина Копецька.

Що відомо про програму "Доступні кредити"

  • Державну програму "Доступні кредити 5-7-9" створили за ініціативою президента України та Кабміну, щоб підтримати розвиток малого бізнесу. ФОП або юридична особа, що є учасником програми "Доступні кредити 5-7-9", може отримати позику до 50 млн грн на строк до 3 або до 5 років, залежно від цілей фінансування.
Новости Украины