Вперше зробили операцію зі зменшення шлунку: як хірург з Херсона розвиває новий напрям лікування у Чернівцях

За інформацією: Суспільне Чернівці.

На фото хірурги під час та опісля операції зі зменшення шлунку. Джерело: Віталій Грудецький

У Чернівецькій клінічній лікарні почали проводити операції для лікування ожиріння. Раніше пацієнти, які потребували цього, їхали до Києва чи Львова, бо у Чернівцях не було спеціаліста та обладнання. Тут цей напрям почав розвивати хірург Віталій Грудецький з Херсона — йому закупили операційне обладнання та інструменти.

Про це у коментарі Суспільному розповів хірург Віталій Грудецький.

Віталій переїхав до Чернівців з Херсона влітку. Люди зверталися до нього щодо проведення таких операцій, тому запропонував керівництву лікарні розвивати цей напрям лікування. Загалом Віталій провів понад 40 таких операцій.

"Хірургія – крайній етап лікування ожиріння. На операцію приходять вмотивовані хворі, які страждають цією проблемою тривалий час. Вони замучені цим, тому з ними потрібно працювати до та після", – каже Грудецький.

Першими пацієнтками у Чернівцях стали дві мешканки Києва. Їх госпіталізували по прибуттю в клініку та впродовж п'яти днів комплексно обстежували. Пацієнткам зменшили об'єми шлунку – так вони будуть отримувати менше їжі. Кожна операція тривала по півтори години.

Після операції жінки проходять реабілітацію. За словами Грудецького, до фізичної активності пацієнт повертається у перші тижні, також впродовж пів року дотримується дієти.

"У перший рік втрачають близько 60% ваги. В кінці другого року, на початку третього року втрата припиняється. Пацієнт вже бачить кінцевий результат своєї роботи. Якщо після цього дієту порушити, набір маси тіла може відновитися", – розповідає лікар.

Новости Украины