Втрати Чернігова через коронавірус – більше 200 мільйонів гривень

Чернігів через карантин недоотримає близько 210 млн грн надходжень до міського бюджету, повідомили у фінансовому управлінні Чернігівської міської ради. І це, якщо карантин не буде продовжений.

Зокрема, у період з 1 березня по 30 квітня міський бюджет недоотримає по сплаті за землю – 43,6 млн грн, по податку на житлову нерухомість – 3 млн грн. Можливі втрати й по податку на доходи фізичних осіб: тільки у березні очікується близько 16 млн грн. Якщо карантин буде продовжений, то загалом за чотири місяці (березень-червень) по ПДФО місто недоотримає 135 млн грн.

Нагшадаємо, відповідно до постанови Кабміну та розпорядження міського голови, більшість підприємств у місті закриті у зв’язку з введенням карантину. Наразі з підприємств торгівлі і сфери послуг працювати можуть тільки аптеки, продуктові магазини та АЗС.

Верховною Радою України прийнято ряд законів та внесено низку змін до Податкового кодексу України, якими скасовані нарахування плати за землю, плати за нежитлову нерухомість, також будуть не нараховуватися штрафи за несвоєчасну сплату податків.

За словами заступниці начальниці фінансового управління, можливі недонадходження й по єдиному податку з фізичних осіб, оскільки підприємці можуть взагалі закрити свою діяльність або взяти канікули на цей період. Така ж ситуація зі сплатою податку від отриманого доходу для підприємців ІІІ групи, який через карантин буде значно зменшений. Крім того, будуть втрати й по туристичному збору (близько 200 тис.грн).

Щодо сплати єдиного податку фізичними особами-підприємцями І та ІІ груп, які припинили свою роботу на час дії карантину, фахівець зазначила, що підприємці відповідно до законодавства все одно зобов’язані його сплачувати. Зменшити його суму чи надати пільгу таким підприємцям відповідним рішенням міська рада не має права. Оскільки відповідно до законодавства протягом бюджетного року зміни до податків не вносяться.

Міський голова зауважив, що тоді чернігівцям через засоби масової інформації потрібно чітко пояснити, що у міста немає жодних повноважень відмінити цей податок. Можливо лише прийняти міську Програму для підтримки підприємців, яка передбачатиме надання компенсації у сумі сплаченого єдиного внеску за період карантину для тих підприємців, які зупинили свою роботу.

— На жаль, сьогодні серед інструментів, які у нас є — це тільки звернення до Верховної Ради України, щоб відповідними змінами до закону зробили податкові канікули саме на цей період для цих платників, — сказав Владислав Атрошенко.

Міський голова також додав, що при підготовці відповідного звернення необхідно окремим пунктом ввести диференціацію по податку на землю. Крім того, Кабінету міністрів України необхідно внести ряд правок до Постанови. Зокрема, у формулювання режиму роботи для окремих суб’єктів підприємницької діяльності. Окремі з них зараз, можливо, й невиправдано змушені бути закритими. Зокрема, підприємці, які мають невеличкі магазини, безпечно могли би працювати через віконце, не впускаючи відвідувачів до приміщень.

Голос города
Чи боїтеся ви короновіруса?
Проголосовало 880 человек
Результаты
Голосовать

49,4 %
Так. Сиджу вдома — нікуди не виходжу

34,3 %
Ні. Це далеко від Чернігова

8,0 %
Пізно боятися. Я вже хворію

7,3 %
Нема чого боятися. Це маркетинговий хід

1,0 %
А що це?

Источник

Новости Украины