Вживаний двигун для авто: переваги та недоліки

Ця стаття буде корисною тим водіям, хто планує купити двигун, який вже був у використанні. Розглянемо переваги та недоліки, а також рекомендації, які варто врахувати, перш ніж купити мотор б/в.

Переваги вживаних двигунів

Бувають ситуації, коли заміна двигуна автомобіля стає необхідністю. У таких випадках багато автовласників замислюються про те, чи варто купувати новий двигун чи можна обійтися вживаним варіантом.

Вживані силові агрегати мають 2 головні переваги:

  1. Економія грошей. Вживаний агрегат зазвичай коштує значно дешевше нового, навіть якщо він був у вжитку не довго і знаходиться в хорошому стані. Так, наприклад, на маркетплейсі Ріа. Ком можна купити вживаний двигун для Renault Duster 1.5 dci siemens за 20 тисяч гривень. Відносно новий б/в силовий може мати гарантію від продавця, що дає додаткову впевненість у його якості та надійності. І, звісно, економія на автозапчастинах.
  2. Доступність на ринку. Вживані двигуни можна знайти на спеціалізованих майданчиках, де представлений широкий вибір моделей для різних моделей авто: Volkswagen, Renault, Opel, Mercedes, Nissan, Fiat, Audi, BMW, Skoda, Toyota тощо. Також можна звернутися до професійних сервісів, які займаються продажем та встановленням б/в двигунів. У будь-якому випадку, важливо перевірити стан та історію агрегату перед покупкою, щоб уникнути неприємних сюрпризів.
  3. Можливість апгрейду. Спочатку потрібно враховувати стан деталей, тип палива, характеристики системи охолодження та мастила, наявність датчиків та електроніки. Залежно від цього можна вибрати оптимальний варіант модернізації: заміну або ремонт поршнів, циліндрів, клапанів, турбін, форсунок, свічок запалювання тощо. Також можна додатково встановити інтеркулер, бустер, блок керування двигуном чи інший пристрій. Під час модернізації б/у двигуна важливо дотримуватись технічних норм та вимог безпеки, а також проводити регулярне ТО та діагностику.

Але не варто забувати про те, що двигун може мати приховані дефекти або знос. Тому, перед покупкою, краще перевірити агрегат фахівцем, який на цьому добре знається і вміє перевіряти усі головні автозапчастини.

Недоліки вживаних двигунів

Б/в двигуни хоч і дешевші, ніж нові, але можуть мати ряд недоліків:

  1. Приховані дефекти, які не завжди видно під час огляду. Наприклад, тріщини, корозія, забруднення, перегрів тощо. Ці дефекти можуть призвести до зниження потужності, збільшення витрати палива, підвищення викидів шкідливих речовин та скорочення терміну служби силового агрегату.
  2. Вживані двигуни зазвичай мають обмежене або відсутнє гарантійне покриття, що означає, що власник автомобіля повинен самостійно нести всі витрати на можливий ремонт.
  3. Може так статися, що б/в агрегат не відповідатиме стандартам якості та безпеки, які пред’являються до нових двигунів: відсутність сертифікатів відповідності, гарантійних зобов’язань, інструкцій з експлуатації та обслуговування, невідповідність до конкретної моделі автомобіля або потреба у додаткових доопрацюваннях перед встановленням на авто.
  4. Вживані силові установки часом незаконно ввозять у країну або викрадаються. Такі двигуни можуть бути піддані штрафам, конфіскації, через них виникають проблеми із реєстрацією або страхуванням ТЗ.

Рекомендації щодо вибору вживаного двигуна

При купівлі вживаного двигуна важливо враховувати кілька факторів, які можуть вплинути на його якість, надійність та довговічність:

  1. Пробіг – чим він більший, тим більше зношені запчастини до автомобіля і потенційні дефекти. Однак пробіг не є єдиним показником стану двигуна, оскільки він залежить від стилю водіння, умов експлуатації, якості палива та оливи, регулярності обслуговування тощо.
  2. Сумісність – відповідність мотора моделі та року випуску автомобіля. Деякі двигуни може потрібно буде доопрацювати, адаптувати або замінити певні деталі. Дуже важливо переконатися, що він повністю сумісний з автомобілем за типом, розміром, кріпленням, електрикою, системою охолодження.
  3. Гарантія та сервісне обслуговування – було б непогано отримати гарантію від продавця на певний термін чи пробіг, а також можливість звернутися за консультацією у разі потреби. При виборі б/у агрегату важливо дізнатись історію обслуговування, наявність сервісної книжки.

Перед покупкою вживаного мотора слід перевірити його на спеціалізованому стенді або автосервісі.

Новости Украины