WBC прокинула Богачука. Українець за пару годин втратив можливість стати чемпіоном світу і отримав більш небезпечного супротивника

WBC прокинула Богачука. Українець за пару годин втратив можливість стати чемпіоном світу і отримав більш небезпечного супротивника

Сергей Богачук, Getty Images

30 березня український середньоваговик Сергій Богачук (23-1, 23 КО) в рамках великого вечора боксу в Лас-Вегасі мала битися за титул чемпіона WBC у першій середній вазі з американцем Себастьяном Фундорою (20-1-1, 13 КО). За 12 днів до бою – 18 березня – стало відомо, що Всесвітня боксерська рада санкціонувала бій Фундори з володарем титулу WBO у першій середній вазі Тімом Цзю, виставивши на кін свій повноцінний титул дивізіоні. Богачуку екстрено знайшли нового суперника – Брайана Мендосу (22-3-0, 16 КО) – та дали можливість оскаржити тимчасовий чемпіонський пояс. Заміна, м’яко кажучи, вийшла нерівноцінною. Але й розглядати «змову» не варто. Пояснюємо.

Читайте також: Бій Усик – Ф’юрі переноситься вшосте. На нього чекають близько півтора року

Чому бій Богачук – Фундора зірвався

Завадила третя сторона. А саме – Кіт Турман, який у головному поєдинку вечора мав битися за титул WBO у першій середній вазі з Тімом Цзю. Турман отримав травму та змушений був відмовитися від бою.

У організатора вечора боксу в Лас-Вегасі – компанії Premier Boxing Champions – був вибір: скасовувати головний бій вечора, або спробувати врятувати івент, швидко знайшовши адекватну заміну Турману. Треба віддати має промоутерам: спрацювали вони класно. Справа не тільки в пошуку суперника – Фундора також готувався до виходу в ринг 30 березня, а й у здатності додати важливість моменту. А саме – договорі з WBC у санкціонуванні чемпіонського поєдинку за їхньою версією.

WBC прокинула Богачука. Українець за пару годин втратив можливість стати чемпіоном світу і отримав більш небезпечного супротивника

Себастьян Фундора та Сергій Богачук, fightnews.com

Таким чином, замість зриву головного поєдинку івента та всього вечора боксу, Premier Boxing Champions дають уболівальникам об’єднавчий поєдинок у дивізіоні. Блискуча робота.

Чому Premier Boxing Champions обрали Фундору у суперники Цзю

Здається, причини дві. Перша – впізнаваність та привабливість боксерів. Фундора – американець, він більш відомий у США і ближче до місцевих фанатів. Погодьтеся, у США в плані афіші чемпіонський бій представника Австралії проти американця набагато цікавіший, ніж розбірки австралійця та українця. Нехай і за два титули.

Друга причина – суб’єктивна. Але, здається, що Богачук небезпечніший для Цзю боксер, ніж Фундора. Ризикувати двома титулами в ситуації, що склалася, не став би жоден промоутер.

WBC прокинула Богачука. Українець за пару годин втратив можливість стати чемпіоном світу і отримав більш небезпечного супротивника

Тім Цзю проти Такесі Іноуе, Getty Images

Власне, і Турман, який отримав травму, здається, розглядався організаторами саме за таким же принципом: добре відомий у США, але не надто небезпечний для Цзю.

Богачук спочатку мав боксувати за тимчасовий титул

Повноцінний чемпіонський титул WBC у першій середній вазі належить Джермеллу Чарло, який утримує його з травня 2016-го, а в травні 2022-го, який взагалі завоював звання абсолютного чемпіона світу. Але американець поліз у грошові розбірки із Саулем Альваресом, програв мексиканцю у вересні минулого року у поєдинку в рамках суперсереднього дивізіону та взяв паузу.

Читайте також: Травень 2024-го – історичний місяць для українського боксу. Усик, Беринчик та Ломаченко поб’ються за шість чемпіонських поясів

Спочатку Всесвітня боксерська рада оголосила бій Богачук – Фундора поєдинком за тимчасовий титул. Пізніше, надавши Чарло статусу «чемпіона у відпустці», дав українцю та американцеві можливість битися за повноцінний пояс.

Чому Мендоса небезпечніший суперник для українця, ніж Фундора

Бодай тому, що 30-річний Мендоса перемагав Фундору. І достроково. В активі Брайана 22 переможні поєдинки з 25-ти, проведених на професійному рингу. Свою останню поразку він отримав у жовтні минулого року, поступившись за очками в Австралії (що важливо для розуміння контексту) у досить рівному поєдинку Тіму Цзю.

Читайте також: Усик – Ф’юрі: два місяці до бою. Циганський Король впахує в залі в курортному місті і їздить на футбол

Мендоса – добре навчений боксер, з потужним ударом та міцною щелепою. Плюс, він боєць іншого стилю, ніж Фундора, і тепер Богачуку та його тренерам доведеться за короткий проміжок часу розібрати Брайана, знайти до нього ключі та спробувати знайти/змусити спаринг-партнерів, які є в таборі, працювати в манері Мендоси. З іншого боку, поки що неясна і форма самого Браяна, наскільки він буде готовий до бою вже через 11 днів.

Що тепер робити Богачуку

Вигравати у Мендоси, причому бажано – переконливо. Титул тимчасового чемпіона світу дасть змогу вже у наступному поєдинку битиметься за повноцінний пояс. Можливо, навіть за кілька.

Плюс є важливий момент. Це зараз організатори в екстреному порядку шукали заміну на головний титульний бій у США. Під час організації наступного івента таких проблем виникнути не повинно. Якщо Цзю переможе Фундору, його бій із Богачуком можна організувати в Австралії – проблем із інтересом не виникне. Якщо переможе Фундора і в контракті на бій з Цзю немає пункту про реванш, можливий поєдинок американця з Богачуком вже частково розкручений і зусиль щодо його просування буде менше.

Тож ситуація для Богачука – неприємна, проте далі все в руках українця. І для цього потрібно вигравати у дуже небезпечного Мендоси.

Джерело

Новости Украины