У 20 разів вище норми. На Кіровоградщині судитимуть керівника підприємства за забруднення повітря формальдегідом

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Керівника підприємства підозрюють у перевищенні рівня формальдегіду в повітрі у 20 разів. Кіровоградська обласна прокуратура

У Кіровоградській області судитимуть керівника підприємства за забруднення повітря. За версією слідства, вміст формальдегіду в повітрі у 20 разів перевищив норму, і це призвело до хвороби місцевого жителя.

Про це Суспільному розповіла речниця обласної прокуратури Олеся Панченко.

За її словами, прокурори скерували в суд обвинувальний акт стосовно директора.

Його дії кваліфікують за частиною 1 статті 241 Кримінального кодексу України — "Забруднення повітря речовинами й відходами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля". Це карається обмеженням волі на строк до трьох років.

"Слідство встановило, що формальдегіди утворювались та потрапляли в повітря у межах санітарно-захисної зони підприємства під час того, як воно здійснювало господарську діяльність. Протиправні дії посадовця призвели до випадків захворювання верхніх дихальних шляхів людини, яка мешкає у безпосередній близькості", — розповіла речниця.

Йдеться про підприємство з перероблення пластика. Воно розташоване на території Олександрівської селищної ради. Суспільне зателефонувало керівнику. Він заборонив називати його ім'я та прізвище. Інформацію, яку надала прокуратура, ні підтвердив, ні спростував.

"Якщо вам цікаве моє пояснення, то я вам просто можу сказати: це все не відповідає дійсності. Саме ця інформація (яку оприлюднила прокуратура — ред.). Це моя точка зору", — сказав підприємець.

Підприємця підозрюють у тому, що його виробництво призвело до перевищення норми формальдегіду в повітря. Кіровоградська обласна прокуратура

Що таке формальдегід

Формальдегід — безбарвний газ з різким запахом. Він потрапляє у повітря з промисловими викидами й згорянням пального. В Україні його відносять до другого (з п'яти) класу небезпеки — високонебезпечних речовин, розповів Суспільному кандидат сільськогосподарських наук, еколог Микола Ковальов.

За його словами, формальдегід особливо проявляє свої канцерогенні властивості, коли потрапляє всередину організму — у верхні дихальні шляхи. Якщо його концентрація значна, то газ може спричинити рак носогорла.

Зі слів еколога, тут потрібно з'ясовувати, які саме дозволи на свою роботу мало підприємство й чи воно їх не порушило.

В Україні є таке поняття, як гранично допустимі викиди — і формальдегіду, й інших речовин. Для кожного підприємства вони чітко регламентуються. Також має бути прописана система очищення. Треба дивитися, які саме фільтри стоять на підприємстві, чи є на них ліцензія, чи в дозволах не вказали одне (потужніше) обладнання, а по факту встановили дешевше. Також підприємство могло прописати роботу з одним видом пластику, а фактично працювати з іншим", — розповів еколог.

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Новости Украины