У Білорусі медикам вручають повістки до військкоматів – DW


У Білорусі медикам вручають повістки до військкоматів – DW

Олександр Лукашенко (Фото: Андрій Стасевич/ЕРА)

У Білорусі проводять перевірку даних військовозобов’язаних медичних працівників. Їм приходять повістки до військкоматів, їхніми даними цікавляться у родичів. Про це повідомляє DW із посиланням на власні джерела та координатора білоруського правозахисного Фонду медичної солідарності Лідію Тарасенко.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Повідомлення про те, що у Білорусі медикам активно вручають повістки на збори, з’явилося 5 грудня у телеграм-каналі «Білі халати», зазначає DW. «Під призов потрапляють навіть жінки – як лікарі, так і медсестри. Термін на збори – від 10 днів. Також військкомат уточнює розмір одягу та взуття медпрацівників. Відомі випадки, коли медиків цілими відділеннями приписували до військової частини», – йдеться у повідомленні.

Інформацію про перевірку даних медпрацівників агентству на умовах анонімності підтвердили кілька людей. За їхніми словами, у військкоматах у медиків запитують про місце роботи, нові адреси, телефони, родичів, стан здоров’я.

«Ми точно не знаємо, скільком лікарям прийшли повістки, але вони приходять у всіх містах, починаючи від великих столичних поліклінік, закінчуючи найменшими районними лікарнями», – сказала координатор Фонду медичної солідарності.

За її словами, людей викликають на збори, деяким видають так звані мобілізаційні розпорядження, «тобто медики отримують вказівки, куди їм треба з’явитися у разі оголошення мобілізації».

Тарасенко зазначає, що отримання припису «накладає певні зобов’язання, ці люди у разі мобілізації не зможуть виїхати з країни».

«Не хочеться бути алармістом і говорити, що це обов’язково станеться, але навіщось це робиться. Також зараз на базі Білоруської медичної академії післядипломної освіти проходять курси з військово-польової хірургії», – сказала правозахисниця.

На запитання про те, як у військкоматах пояснюють те, що відбувається, вона відповіла, що «найчастіше ніяк не пояснюють, кажуть, що це «стандартна процедура».

  • За даними ГУР, у Білорусі зараз 9000 солдатів армії Росії, їх можуть використовувати для двох варіантів – удару з Білорусі або для повернення на територію України з ротації на харківський чи інші напрямки.
  • Лукашенко продовжує вибудовувати умови, щоб не вступати у пряму війну проти України – з цим пов’язані його заяви про те, що НАТО має намір напасти на Білорусь, вважають у ISW.
  • Режим Лукашенка спеціально спрямовує біженців з Ірану та Пакистану до кордону Білорусі та України, щоб вести розвідку.

Читайте також: Шойгу міг приїжджати до Лукашенка, щоб втягнути Білорусь у війну або для анексії – ГУР

Джерело

Новости Украины