У бюджеті-2023 не буде грошей на вибори Ради: Прогнозується збереження воєнного стану


У бюджеті-2023 не буде грошей на вибори Ради: Прогнозується збереження воєнного стану

Фото: Міністерство фінансів / Facebook

Міністр фінансів Сергій Марченко розказав, що під час підготовки державного бюджету на 2023 рік у нього не заклали гроші на проведення чергових виборів до Верховної Ради. Це пов’язано із тим, що базовий прогноз передбачає збереження воєнного стану, сказав він в інтерв’ю Суспільному.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

«Ми не можемо закладати кошти на вибори, бо в нас базовий допуск при підготовці бюджету: воєнний стан буде протягом 2023 року. Коли воєнний стан, не можна проводити вибори. Як тільки він завершується, у нас є норма, яка дозволяє розпочати процес змін до бюджету і знайти ресурси для проведення виборів», – пояснив він.

Чергові парламентські вибори за Конституцією України повинні відбутися останньої неділі жовтня п’ятого року повноважень Верховної Ради, тобто 29 жовтня 2023 року.

Перед початком російського вторгнення велись дискусії щодо можливості перенесення виборів на 2024 рік, оскільки термін повноважень Верховної Ради має становити п’ять років, але якщо вибори відбудуться 29 жовтня 2023 року, тоді він становитиме тільки чотири роки і чотири місяці.

  • 13 вересня Кабінет міністрів затвердив проєкт державного бюджету на 2023 рік. Його проєкт зареєстрували наступного дня у Верховній Раді під №8000.
  • Доходи держбюджету у 2023 році становитимуть 1,28 трлн грн, тоді як витрати заплановані на рівні 2,57 трлн грн. Трильйонний дефіцит Україна сподівається закрити за рахунок міжнародної допомоги.

Читайте також: Держбюджет-2023: оптимізм чи реалізм

Джерело

Новости Украины